​Celebrul fotbalist spaniol Andres Iniesta şi-a cerut scuze miercuri după ce a postat de Bobotează o fotografie în care două persoane aveau faţa vopsită în negru, fosta vedetă a Barcelonei fiind acuzată de rasism, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mijlocaşul de 34 de ani, care joacă acum la echipa japoneză Vissel Kobe, nu avea deloc intenţia "să ofenseze pe cineva publicând această fotografie", a afirmat agenţia care asigură comunicarea sa într-un text adresat AFP.

"El doreşte să le ceară scuze tuturor celor care ar fi putut fi răniţi", se poate citi în acest comunicat.

Postată duminică pe Twitter şi Instagram, fotografia îi arată pe Iniesta şi pe familia sa cu un grup de persoane în costume, reprezentându-i mai ales pe cei trei magi, cu ocazia Bobotezei. Două dintre aceste persoane au faţa vopsită în negru, pentru a-i reprezenta pe unul dintre cei trei magi, Baltazar, şi un paj.

În Spania, potrivit tradiţiei, cei trei magi, Melchior, Gaspar şi Baltazar, le oferă cadouri copiilor de Bobotează. În oraşele şi satele din această ţară, rolul lui Baltazar este şi acum interpretat de multe ori de un bărbat alb cu faţa vopsită în negru.

La Madrid, primarul de stânga Manuela Carmena a pus capăt însă acestei practici în 2016. De atunci, capitala recurge la un bărbat de culoare pentru a interpreta acest rol în foarte populara paradă de Bobotează, transmisă la televizor.

Postarea lui Iniesta a dat naştere unor reacţii de revoltă din partea unor internauţi, care au denunţat o fotografie rasistă, un caz tipic de "blackface".

"Blackface" evocă acele "minstrel shows" apărute în prima parte a secolului al 19-lea în SUA, spectacole în care albii îşi vopseau faţa pentru a-i interpreta pe negrii cu ochii bulbucaţi, prezentaţi ca naivi, ignoranţi, leneşi şi cărora adesea li se atribuiau caracteristici animalice.

Iniesta, care a disputat 674 de meciuri şi câştigat 32 de trofee cu Barca, a semnat în mai un contract pe trei sezoane cu Vissel Kobe.

În decembrie 2017, vedeta franceză a lui Atletico Madrid, Antoine Griezmann, şi-a cerut scuze după ce a fost foarte criticat pe reţelele de socializare fiindcă a postat o fotografie în care apărea ca baschetbalist de culoare al lui Harlem Globetrotters.