​​Ca la fiecare sfârșit de an, se publică topurile de jucători din toate domeniile și din toate țările. Cel mai pasionant campionat de fotbal este Premier League și vă prezentăm un prim clasament întocmit de englezi. Toate listele de acest fel au note proprii de subiectivism, așa că vă vom mai expune și altele, urmând ca fiecare cititor să-și facă propriile aprecieri și (de ce nu?) propriul top al preferințelor.

Logo Premier LeagueFoto: premierleague.com

10. Harry Maguire (Leicester)

Fundașul central al lui Leicester a avut o creștere exponențială în acest an după Cupa Mondială, unde a arătat că este mai mult decât un stoper cu o lovitură de cap favorizată de ceea ce pare a fi o forță antigravitațională proprie.

9. Jordan Pickford (Everton)

Finalul de an al portarului Caramelelor nu este reprezentativ pentru toate cele 12 luni: și-a cerut iertare de la suporteri pentru gafa de pe Anfield, dar a mai comis una pe teren propriu în fața lui Totenham. Dar a devenit preferatul lui Gareth Southgate pentru poarta naționalei, în care mai poate sta ani buni.

8. N’Golo Kanté (Chelsea)

Cel mai bun mijlocaș al Franței a avut un an grozav, în care a câștigat Cupa Angliei, Campionatul Mondial și titlul de cel mai bun jucător de la Chelsea. Trimis pe o poziție mai avansată de Maurizio Sarri după venirea lui Joginho, Kanté a deschis scorul în prima înfrângere a campionilor din actualul sezon.

7. Harry Kane (Tottenham)

Atacantul a marcat 30 de goluri în campionatul trecut, a patra oară consecutiv când trece de 20 de reușite și a fost golgeterul Campionatului Mondial. Este curtat de toate cluburile legendare și Real Madrid va face cu siguranță o ofertă de nerefuzat.

6. Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)

Noii recruți au nevoie de mult timp ca să se obișnuiască în Premier League, dar Aubameyang a părut a fi ca acasă îndată ce a sosit la Arsenal. A înscris doar un gol mai puțin decât Kane în 2018, deși a jucat cu 503 minute mai puțin decât acesta: 20 de reușite din 56 de șuturi, comparativ cu 21 din 94.

5. David Silva (Manchester City)

Silva a petrecut mult timp în 2018 în zboruri dus-întors la Valencia, unde băiețelul său născut prematur era în spital, dar pe teren și-a menținut standardele obișnuite: a creat mai multe șanse de gol pentru Man City decât oricare alt coechipier. Doar Eden Hazard, Mo Salah și Raheem Sterling au fost mai productivi la acest capitol, dar au jucat cu cel puțin 314 minute mai mult decât el.

4. Raheem Sterlin (Manchester City)

A câștigat titlul în Premier League și a avut un rol important în succesele Angliei la Cupa Mondială. Atacant complet în trupa lui Guardiola, Sterling a dat mai multe pase de gol decât oricine în afară de Eden Hazard și a înscris de 23 de ori în 46 de meciuri în campionatul precedent.

3. Mo Salah (Liverpool)

Egipteanul a înscris de 15 ori în 15 meciuri după Anul Nou pentru a-și asigura titlul de golgeter al ligii, iar acum este, la egalitate cu Kane, cu numai unul în spatele lui Aubameyang în cursa din acest sezon, deși a avut un start apreciat de mulți drept modest. Dar numai trei atacanți din Europa au marcat de mai multe ori decât el.

2. Eden Hazard (Chelsea)

După plecarea lui Diego Costa, alungat de Antonio Conte, belgianul a condus cam de unul singur atacurile lui Chelsea și a marcat mai mult decât dublu față de următorul coechipier, dar a și creat 84 de ocazii de gol, cu 31 (!) mai multe decât oricare jucător din Premeir League în 2018.

1.Virgil van Dijk (Liverpool)

Lista de anul trecut includea un singur fundaș central, Azpilicueta de la Chelsea, în contextul dezamăgirii față de calitatea apărărilor din Premier League. Primul clasat era Kevin de Bruyne, deși alții înscriseseră sau pasaseră decisiv de mai multe ori. Ca și în cazul lui, „nenumărabilele” sunt cel puțin la fel de impresionante la Virgil van Dijk, care este de neîntrecut în aer și al naibii de bun și pe sol. Expune o serie de contradicții: fizic este un colos, dar este minunat de elegant; previzibil de sigur, dar surprinzător de excelent; concentrează atenția tuturor, dar dispare în fundal. Dacă a fost cel mai scump fundaș din lume cînd a venit pe Anfield Road, acum mulți îl văd și drept cel mai valoros. Pentru o „laudatio” completă, click aici.