Căpitanul echipei Real Madrid, Sergio Ramos, a fost depistat pozitiv după finala din 2017 a Ligii Campionilor, iar la sfârşitul unei partide din aprilie 2018, din LaLiga, a încălcat protocolul antidoping, dezvăluie Mediapart şi Der Spiegel citate de News.ro.

Sergio RamosFoto: realmadrid.com

“Duminică, 4 iunie 2017, la laboratorul antidoping din Seibersdorf, oraş din Austria, a fost adus un eşantion. Avea numărul de cod 3324822 şi fusese adus din Ţara Galilor. Eşantionul consta în 110 mililitri de urină de la un jucător al Real Madrid, din seara dinaintea finalei Ligii Campionilor, cu Juventus Torino, de pe stadionul Millenium din Cardiff. După doar aproximativ o lună, la 5 iulie, directorul adjunct al paboratorului Seibersdorf a trimis un raport la sediul UEFA. Austriecii au analizat eşantionul şi au constatat că acesta conţinea urme de dexametazonă, cortizon care are efect antiinflamator şi de ameliorare a durerii. De asemenea, măreşte puterea de concentrare şi poate avea un efect euforic. Şi se află pe lista WADA a substanţelor interzise. Nu a fost dificil pentru UEFA să stabilească numele jucătorului care semnase pentru eşantionul 3324822 după finala LC de la Cardiff. Doar se afla în posesia documentelor care arătau ce jucători aveau codurile respective. Iar acest eşantion îi aparţinea lui Sergio Ramos, căpitanul echipei Real Madrid şi al naţionalei Spaniei, jucător care a câştigat o dată Cupa Mondială, de două ori Campionatul European şi tocmai ce devenise triplu câştigător al Ligii Campionilor. Este unul dintre cei mai buni jucători din lume”, scrie spiegel.de.

Publicaţia menţionează că acest caz nu a fost făcut public de UEFA şi că nu s-au luat măsuri disciplinare împotriva lui Ramos sau a medicului echipei Real Madrid. La două zile după venirea raportului din Austria, un membru al corpului antidoping al UEFA l-a contactat pe Sergio Ramos pentru a primi o explicaţie. La 10 iulie, jucătorul a răspuns că a fost tratat de medicul echipei sale în ziua dinaintea meciului şi că detalii se află într-un raport medical ataşat mesajului.

Spiegel.de scrie că folosirea dexametazonei este permisă înaintea meciurilor, dar este obligatoriu ca administrarea acestei substanţe să fie raportată de medicul echipei atunci când are loc controlul antidoping. Dacă medicul nu face acest lucru şi la control se descoperă urme de dexametazonă, se consideră că poate fi un caz de dopaj, iar următorul pas este o investigaţie antidoping.

În cazul lui Ramos, în formularul ataşat eşantionului de urină, în spaţiul unde ar fi trebuit să fie menţionate toate medicamentele luate în ultimele şapte zile, nu era trecută şi dexametazona. Se menţiona doar că jucătorului i s-au făcut o injecţii în ziua dinaintea finalei cu un alt medicament, Celestone Chronodose, glucocorticoid care are de asemenea efect antiinflamator. Şi această substanţă se află pe lista celor interzise.

Medicul echipei Real Madrid şi-a asumat vina pentru acest caz, el afirmând că Ramos este nevinovat şi că el, doctorul, este cel care a greşit. El a explicat că Ramos are probleme cronice la genunchiul stâng şi la umărul stâng, astfel că a trebuit să îi facă două injecţii cu dexametazonă în ziua dinaintea finalei LC. Faptul că a scris substanţa greşită în raportul de la controlul antidoping după meci reprezintă o consecinţă a euforiei de după câştigarea trofeului şi a cincumstanţelor specifice în care are loc controlul. A fost o eroare umană şi de înţeles, a precizat medicul, menţionează Spiegel Online.

Reacţia corpului antidoping al UEFA după acest răspuns a fost una pozitivă, iar cazul a fost închis.

Sergio Ramos a mai fost protagonistul unui incident legat de controlul antidoping la 15 aprilie, după un meci din LaLiga cu Malaga. Un oficial antidoping i-a cerut lui Ramos să se supună unui control. Ramos l-a întrebat pe oficial dacă poate să facă duş înainte să îi ofere eşantionul de urină. El a precizat că îl aşteaptă colegii şi că vor să se întoarcă la Madrid cât mai curând posibil. Oficialul a scris în raport că i-a interzis lui Ramos să facă duş, iar jucătorul s-a arătat nemulţumit, la fel şi medicul echipei. Ambii s-ar plâns că după meciuri este permis ca jucătorii să facă duş. Însă oficialul antidoping nu a vrut să cedeze şi a insistat pentru ca Ramos să nu facă duş înainte de a oferi un eşantion de urină. Sergio Ramos a decis totuşi să îl ignore pe oficial şi şi-a făcut duş în faţa lui, în ciuda avertismentului că s-ar putea confrunta cu consecinţe serioase.