Preşedintele Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA), Gianni Infantino, a avertizat că jucătorii care vor participa la viitoarea Super Ligă europeană vor fi excluşi de la Cupa Mondială şi celelalte turnee internaţionale, informează Reuters, conform ;Agerpres.

Gianni InfantinoFoto: captura uefa.com

Printre fotbaliştii care ar putea fi vizaţi excluderea de la Mondial s-ar putea număra starurile Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar şi Mbappe, toţi componenţi ai echipelor care ar urma să facă parte din viitoarea Super Ligă.

"Eşti fie în interior, fie în afară. Dacă vor fi jucători care nu vor juca în fotbalul organizat, atunci acesta cuprinde totul - ligile naţionale, competiţiile confederaţiilor, Campionate Europene şi Cupa Mondială", a declarat preşedintele FIFA într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times.

Un număr de 16 cluburi europene de top au fost invitate să semneze o declaraţie de intenţie înainte de finalul lunii noiembrie pentru a participa la o competiţie privată, Super League, începând cu anul 2021, a anunţat ziarul german Der Spiegel.

Apariţia Super Ligii ar putea duce la desfiinţarea Ligii Campionilor în formatul său actual, conform investigaţiilor platformei Football Leaks şi care au au fost puse la dispoziţia grupului media European Investigative Collaborations (EIC).

Viitoarea Super Ligă ar urma să cuprindă 11 cluburi fondatoare, care nu vor putea retrograda: Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool, Paris Saint-Germain, Juventus, AC Milan şi Bayern Munchen. Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter Milano şi AS Roma vor avea calitate de cluburi invitate, dar care vor putea retrograda într-o ligă secundă a Super League, care se află încă în discuţie.

"Am văzut timp de mulţi ani aceste tentative de ieşire în afara structurilor, care datează din anii '90. Depinde de noi să protejăm fotbalul şi să venim cu soluţii în beneficiul cluburilor şi, totodată, în cel al comunităţiii mondiale a fotbalului", a mai spus Infantino.

Conducătorul FIFA a precizat, totodată, că răspunsul său la aceste tentative înfiinţare a unei Super Ligi o reprezintă Cupa Mondială a Cluburilor. "Dacă cluburile organizează o Super Ligă separată, cine profită de acest lucru? Cluburile. Dacă FIFA organizează o Cupă Mondială a Cluburilor, UEFA continuă să organizeze Liga Campionilor, iar Premier League continuă să organizeze prima ligă engleză, cluburile vor fi cele care vor beneficia, dar şi cele 211 de asociaţii membre.

Gianni Infantino a dezvăluit, în luna mai, planurile pentru organizarea unei Ligi a Naţiunilor la nivel mondial, precum şi o nouă Cupă Mondială a Cluburilor, care ar urma să beneficieze de o susţinere "solidă şi serioasă" din partea unui grup de investitori dispuşi să cheltuiască 25 miliarde de dolari într-un ciclu de 12 ani, începând din 2021.

Cupa Mondială a Cluburilor, în prezent un turneu anual cu participarea a şapte echipe, ar urma să devină o competiţie derulată din patru în patru ani, cu 24 de cluburi la start.

The European Leagues, asociaţia care reprezintă interesele ligilor profesioniste naţionale de pe continent, a anunţat zilele trecute că se opune proiectului înfiinţării unei Super Ligi "închise şi private", la care să participe marile cluburi europene de fotbal.

S-ar putea să te mai intereseze și:

Der Spiegel: Cluburile de top au discutat în secret despre crearea unei Super Ligi Europene