Conducerea clubului Liverpool a decis ca mijlocaşul ofensiv Xherdan Shaqiri să nu facă deplasarea la Belgrad, în vederea meciului cu Steaua Roşie din Liga Campionilor, pentru a evita un comporatment rasist al fanilor sârbi la adresa jucătorului elveţian de origine kosovară, transmite News.ro.

Xherdan ShaqiriFoto: fifa/ getty

"Am auzit şi citit speculaţiile despre ce primire ar urma să i se facă lui Shaq şi, deşi nu avem idee de ceea cea s-ar putea întâmpla, vrem să mergem acolo şi să fim sută la sută concentraţi pe fotbal şi să nu ne gândim la altceva. Suntem dornici să fim respectuoşi şi să evităm orice distragere. Din acest motiv, Shaq nu este implicat şi el a acceptat şi înţeles asta", a declarat managerul grupării engleze, Jurgen Klopp, care a adăugat că Liverpool nu are niciun mesaj politic.

În vară, elveţienii Xherdan Shaqiri şi Granit Xhaka au fost amendaţi de FIFA, după ce au sărbătorit printr-un gest pro-albanez la meciul cu Serbia, scor 2-1, de la Cupa Mondială. Ei au fost amendaţi cu câte 10.000 de franci elveţieni, în timp ce Stephan Lichtsteiner, care a imitat gestul lor, a trebuit să plătească 5.000 de franci elveţieni.

FIFA a deschis o procedură disciplinară împotriva lui Granit Xhaka, născut în Elveţia, într-o familie din Kosovo, şi Xherdan Shaqiri, născut în Kosovo, pentru modul în care au sărbătorit, printr-un gest pro-albanez, la meciul câştigat în faţa Serbiei, scor 2-1, la Cupa Mondială. Xhaka şi Shaqiri s-au bucurat după ce au marcat imitând prin gesturi vulturul de pe drapelul albanez.

"Marea Albanie" face referire la o doctrină naţionalistă, ce doreşte să regrupeze într-un singur stat toţi albanezii din Balcani. FIFA interzice mesajele politice pe stadioane.

Presa sârbă a denunţat "provocarea ruşinoasă" după golurile lui Xhaka şi Shaqiri.

Meciul Steaua Roşie Belgrad - Liverpool va avea loc, marţi, de la ora 19.55, în etapa a IV-a a Grupei C a Ligii Campionilor.â

FIFA: Procedură disciplinară ce-i vizează pe jucătorii elveţieni Granit Xhaka şi Xherdan Shaqiri, după ce aceștia au sărbătorit printr-un gest pro-albanez