Ja devenit, miercuri, prima echipă din Caraibe care obţine calificarea la un turneu final al Cupei Mondiale de fotbal feminin, iar această performanţă nu ar fi fost posibilă fără sprijinul fiicei lui Bob Marley, informează BBC.

În 2010, federaţia jamaicană de fotbal a desfiinţat practic echipa, oprindu-i finanţarea. Trei ani mai târziu, naţionala feminină a Jamaicăi a fost scoasă din clasamentul FIFA, din cauza lipsei de activitate.

În 2014, Cedella Marley, fiica cea mare a fostului mare chitarist şi solist Bob Marley, a devenit ambasador al echipei, dar şi sponsor. De atunci, soarta naţionalei feminine jamaicane s-a întors cu 180 de grade.

După ce a cântat în formaţia familiei, Cedella, 51 de ani, a devenit directorul executiv al casei de discuri fondate de tatăl ei şi creatoare de modă. Ea a creat ţinuta delegaţiei Jamaicăi la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Cedella a văzut talentul de fotbaliste la femeile jamaicane, afirmând într-un interviu acordat BBC că jucătoarele din această ţară ar putea avea o prezenţă dominantă în fotbalul feminin, dacă s-ar investi la fel cum se face în cazul atletiţilor jamaicani din probele de sprint.

"Reggae Girlz au evoluat bine împotriva unora dintre cele mai bune adversare, datorită talentului pur şi a pasiunii pentru sport", a spus ea.

Jamaica a învins, miercuri, la Frisco (Texas, SUA), Panama, după executarea loviturilor de departajare, în meciul pentru locul 3 al Campionatului CONCACAF, care contează şi ca un criteriu de calificare la Cupa Mondială din Franţa, din 2019. La finalul timpului regulamentar, scorul fost 1-1, iar după prelungiri 2-2. Jamaicanele s-au impus cu 4-2 la loviturile de departajare.

"Îi mulţumim Cedellei Marley, că şi-a pus banii la bătaie pentru noi", a declarat selecţionerul Hue Menzie, după meci.

Performanţa Reggae Girlz vine la 20 de ani de la prima calificare a Jamaicăi la o ediţie a Cupei Mondiale masculine, cea din 1998, care a avut loc tot în Franţa.

SUA şi Canda au mai obţinut calificarea din CONCACAF la turneul final din Franţa, potrivit news.ro.