Cupa Mondială de fotbal din acest an a injectat 12,5 miliarde de euro în economia rusă, sumă reprezentând peste 1% din produsul intern brut al acestei ţări, a anunţat marţi Comitetul de organizare a CM 2018, citat de AFP, conform Agerpres.

CM 2018Foto: fifa.com

Conducătorul acestui comitet, Aleksei Sorokin, aflat în vizită la Doha, a prezentat un raport asupra beneficiilor economice, sociale şi ecologice ale acestui campionat, care s-a desfăşurat între 14 iunie şi 15 iulie în 11 oraşe din Rusia.

Potrivit acestui raport, Mondialul 2018 a adus 952 miliarde de ruble (12,5 miliarde euro) economiei ruse, între 2013 şi 2018, sumă reprezentând 1,1% din PIB-ul său.

"Cifrele dezvăluite de acest raport sunt destul de surprinzătoare", a declarat Sorokin în cursul unei conferinţe dedicate fotbalului, care a avut loc în Qatar, gazda următoarei ediţii a Cupei Mondiale, din 2022.

Raportul indică, totodată, că între 2013 şi 2018 au fost create 315.000 noi locuri de muncă, în fiecare an, iar efectele pozitive ale Mondialului asupra economiei se vor prelungi încă cinci ani.

Nu se indică însă dacă acest raport al comitetului rus a fost supervizat de o instanţă internaţională, precum FIFA.

Cupa Mondială 2018, organizată de Rusia a generat unele temeri, legate în special de posibilele acte de huliganism, însă turneul final s-a desfăşurat fără incidente notabile, încheindu-se cu victoria selecţionatei Franţei, care a învins în finală reprezentativa Croaţiei (4-2).

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a calificat competiţia din Rusia drept "cea mai bună Cupă Mondială din toate timpurile".