​Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) va reinstitui licenţa de agent de jucători şi va adopta principiul limitării împrumutului de jucători, transmite AFP, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerile au fost adoptate în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Londra de ''comisia partenerilor'', care reuneşte o serie de actori din lumea fotbalului, fiind prezidată de canadianul Victor Montagliani şi însărcinată de a de a propune măsuri care să reformeze piaţa transferurilor.

Comisia a ''aprobat instituirea unui regulament al agenţilor, instaurând o licenţă şi un examen'', potrivit unei surse apropiate.

Din 2015, licenţele de agenţi de jucători nu mai existau, lăsând locul unui sistem intermediar de înregistrări.

A fost adoptat şi principiul creării unei camere de compensaţie, girată de o bancă, ea putând fi activă din 2020 şi responsabilă cu colectarea şi vărsarea indemnizaţiilor de formare către cluburile formatoare la fiecare transfer.

Limitarea împrumuturilor jucătorilor a fost aprobată, dar nu s-a decis nicio cifră, FIFA intenţionând să limiteze la maximum 6 jucătorii împrumutaţi de fiecare club.

Un alt principiu adoptat este cel al extinderii contribuţiei de solidaritate la transferurile domestice ale fotbaliştilor străini. Această contribuţie este o sumă vărsată de clubul care achiziţionează jucătorul către cluburile care au contribuit la formarea fotbalistului.

Principiile adoptate luni ar urma să fie supuse aprobării Consiliului FIFA la următoarea sa reunire, pe 25 şi 26 octombrie, la Kigali (Rwanda).

Comisia partenerilor primeşte propuneri din partea unei sub-comisii compuse din cinci persoane, un reprezentant al UEFA, unul din partea Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), unul din partea FIFPro, sindicatul jucătorilor profesionişti, şi unul din partea Forumului mondial al ligilor (WLF).