Cei 14 reprezentanţi ai federaţiilor şi asociaţiilor de fotbal din estul Europei, întruniţi la Bucureşti, au decis în unanimitate adoptarea unei declaraţii comune de susţinere a candidaturii lui Aleksander Čeferin la alegerile din 2019 pentru preşedinţia UEFA, informează FRF, potrivit news.ro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Întâlnirea Regională a federaţiilor de fotbal din Sud-Estul Europei s-a derulat în perioada 19-20 septembrie 2018, la Bucureşti, sub patronajul Federaţiei Române de Fotbal.

Acest for are sesiuni de lucru periodice în vederea conceperii de acţiuni comune pentru dezvoltarea fotbalului în regiune. Un obiectiv permanent al federaţiilor din zonă este acela de a reduce decalajul dintre Est şi Vest prin introducerea de noi competiţii, afaceri publice şi conştientizarea beneficiului social al investiţiei în sport.

La reuniunea de la Bucureşti au participat preşedinţi şi secretari generali ai federaţiilor şi asociaţiilor din 14 ţări din regiunea sud-est a Europei: Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Slovenia şi Turcia. De asemenea, prezenţi la discuţii au fost şi invitaţi din cadrul UEFA şi Federaţia de Fotbal din Anglia.

Primul punct al agendei a fost prezentarea iniţiativei FRF de a crea o competiţie regională inter-ţări la nivel de reprezentative pentru grupa de vârstă U15. Iniţiativa FRF a fost aprobată cu unanimitate, urmând ca prima ediţie să fie găzduită de Turcia, conform deciziei unanim adoptate.

“Ne dorim să evităm ca ţările din zonă să râmână simple pepiniere, fără performanţe sportive majore pe termen mediu şi lung. Se urmăreşte o creştere fotbalistică, prin competiţie, care să furnizeze şi performanţe interne, la nivel de cluburi şi de reprezentative”, a explicat Răzvan Burleanu, preşedintele FRF.

Reprezentantul UEFA, Noel Mooney, manager de dezvoltare, a prezentat modelul Social Return on Investment UEFA GROW, care reliefează beneficiile investiţiilor publice în fotbal pentru comunitate şi le dă decidenţilor politici argumente pentru dezvoltarea infrastructurii. Modelul SROI asigură în continuare autonomia fotbalului şi oferă un model de business pentru implicarea autorităţilor publice în creşterea fotbalului de bază.

“Sunt fericit că am luat parte la această întâlnire productivă, vrem să determinăm cât mai mulţi oameni să joace fotbal, să vină pe stadion, să urmărească transmisiunile fotbalistice. E foarte importantă iniţiativa competiţiei U15 pe care a avut-o FRF, astfel vom da copiilor şansa să joace la nivel înalt într-un turneu major”, a detaliat Noel Mooney.

Invitat special al FRF a fost Paul Stănescu, viceprim-ministru, care a reliefat utilitatea studiului UEFA în politicile publice de investiţii: ”Potrivit acestui studiu, ale cărui concluzii le împărtăşesc şi eu, investiţia în fotbal nu doar se justifică, ci contribuie direct la dezvoltarea socială şi economică. Factori precum rezultatul economic direct, impactul social, economiile la bugetul sănătăţii ne dau o argumentaţie cuprinzătoare cu privire la oportunitatea şi necesitatea unor investiţii publice susţinute în fotbal, dar şi în sport, în general. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe care îl conduc, a construit sau are în curs de construire, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, printr-un program naţional dedicat, un număr de patru stadioane de fotbal la Craiova, Turnu Măgurele, Alexandria, Târgu Jiu, alături de alte proiecte de baze sportive care includ şi terenuri de fotbal, în toată ţara. Investiţia cea mai consistentă, de peste 100 de milioane de euro, va fi în reconstrucţia celor patru stadioane din cadrul proiectului UEFA EURO 2020”.

Zoran Lakovic, UEFA Head of National Associations Account Manager, a declarat că “principalul ţel al întâlnirii a fost stabilirea unei baze de lucru împreună în zonă, stabilirea unor strategii comune între ţările vecine, ne-am bucurat să descoperim viziunea importantă pe care o are FRF vizavi de dezvoltarea fotbalului”, în vreme ce Greg Clarke, preşedintele Federaţiei de Fotbal din Anglia a apreciat că “principalul câştig al acestei întâlniri a fost cooperarea, împărtăşirea diferitelor strategii şi ajungerea la un numitor comun”.