Comitetul de Urgență al FRF a aprobat vineri o serie de reforme menite să crească numărul jucătorilor români din primele eșaloane, în special al tinerilor jucători, și să îmbunătățească nivelul calitativ al competiției, se arată pe site-ul FRF. Cea mai importantă modificare este cea a regulii Under 21, cluburile din Liga 1 fiind obligate ca, din sezonul următor, să aibă doi jucători U21 titulari și să utilizeze pe toată durata unei partide cel puțin un jucător din această categorie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Crește numărul jucătorilor U21 în Liga 1

Din sezonul 2019/20, la propunerea administrației FRF, fiecare echipă va alinia la startul partidelor din Liga 1 minimum 2 jucători U21 formați la nivel național și va trebui să utilizeze pe toată durata partidei minimum 1 jucător din această categorie. Până acum, prevederile regulamentare făceau referire la un singur jucător U21.

Mai mulți jucători români și dezvoltarea centrelor de juniori

Totodată, la acest moment, pe lista cu lotul celor 25 de jucători, cluburile din Liga 1 au obligația de a prezenta un minimum de 6 jucători formați la nivel național și un minimum de 2 jucători formați la nivelul clubului.

Din sezoanele următoare, aceste valori vor crește și își vor modifica ponderea, pentru promovarea tinerilor jucători români și dezvoltarea centrelor de copii și juniori ale cluburilor de Liga 1, după cum urmează:

Sezon 2019 – 2020:

Jucători formați la nivel național: 8

Jucători formați la nivel de club: 2

Sezon 2019 – 2020:

Jucători formați la nivel național: 10

Jucători formați la nivel de club: 2

Sezon 2021/22

Jucători formați la nivel național: 8

Jucători formați la nivel de club: 4

Din sezonul 2019/20, cluburile de Liga 1 vor trebui să aibă și o echipă de juniori U16, în urma propunerii administrației FRF, aceasta urmând a fi integrată într-o competiție organizată de FRF.

Premise pentru creșterea calitativă a primului eșalon

Până astăzi, pe lista cu lotul celor 25 de jucători, cluburile din Liga 1 aveau obligația de a prezenta un număr maxim de 3 jucători non-UE, dintre care 2 jucători cu condiția să fi fost convocați de minimum 3 ori la echipa națională în ultimele 12 luni anterioare legitimării în România.

Pentru a crea premisele creșterii calitative a Ligii 1, la solicitarea reprezentanților cluburilor din acest eșalon, numărul maxim crește, astfel încât 4 jucători non-UE pot fi incluși în lotul de 25 al echipei. Jucătorul în plus față de prevederile de până acum are obligația să dețină naționalitatea unei țări participante la ultima ediție a Campionatului Mondial de seniori, se arată pe site-ul FRF.