Belgia și Anglia au sperat la ultimul act de la Moscova, dar au fost nevoite să se mulțumească doar cu finala mică a Campionatului Mondial, după ce au pierdut confruntările din semifinale. Selecționerul Roberto Martinez are misiunea de a-și mobiliza elevii pentru ultimul obiectiv rămas, o victorie în fața englezilor fiind sinonimă cu cea mai bună performanță a Belgiei la o Cupă Mondială. Anglia, campioană mondială în 1966, a mai jucat o finală mică în 1990 (a pierdut cu 1-2 în faţa Italiei). Partida de pe stadionul Krestovsky din Sankt Petersburg va începe la ora 17:00 și va fi transmisă în direct pe TVR 1, TVR HD și LiveText pe HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Echipele probabile:

Belgia: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Toby Alderweireld; Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli, Thomas Meunier; Marouane Fellaini, Eden Hazard; Romelu Lukaku​. Selecţioner: Roberto Martinez.

Anglia: Jordan Pickford; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire; Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Fabian Delph; Raheem Sterling, Harry Kane. Selecţioner: Gareth Southgate.

Partida va fi arbitrată de Alireza Faghani (Iran). Acesta va fi ajutat de Reza Sokhandan şi Mohammadreza Mansouri. Arbitru de rezervă va fi senegalezul Malang Diedhiou.

Belgia vs Anglia, întâlniri directe:

  • Va fi a doua confruntare între cele două naționale la actuala ediție a Cupei Mondiale, după cea din faza grupelor (1-0 pentru Belgia).
  • Înainte de meciul din faza grupelor CM 2018, Anglia pierduse doar una din cele 21 de partide anterioare disputate în compania Belgiei (15 victorii, 5 remize).
  • Belgia și Anglia sunt primele echipe care se întâlnesc de două ori la aceeași ediție a CM după anul 2002, când Brazilia și Turcia s-au înfruntat în faza grupelor și în semifinale.

De știut despre cele două echipe:

  • Belgia a mai jucat o dată pentru medaliile de bronz, la ediția din 1986 a Campionatului Mondial, însă a pierdut în fața Franței, scor 4-2 după prelungiri.
  • "Diavolii roșii" nu au mai înregistrat la Campionatul Mondial două înfrângeri consecutive în fața echipelor europene din anul 1990, când pierdeau cu Spania și Anglia.
  • Belgienii au pierdut doar două din cele 26 de meciuri disputate cu Roberto Martinez pe banca tehnică: primul a fost în septembrie 2016, cu Spania, iar cel mai recent a fost în semifinalele CM 2018, cu Franța.
  • Belgia este echipa cu cele mai multe goluri marcate la actuala ediție a Cupei Mondiale: 14.
  • Belgienii nu au mai pierdut două meciuri oficiale consecutive din septembrie 2010, când au fost învinși de Germania și Turcia în preliminariile Euro 2012.
  • Atacantul Romelu Lukaku a marcat 23 de goluri în cele 23 de apariții în tricoul Belgiei sub comanda lui Roberto Martinez, dar nu a înscris în nici unul dintre ultimele sale trei meciuri.
  • Singurul meci jucat de Anglia pentru locul al treilea la o Cupă Mondială a fost în 1990, când a pierdut cu 1-2 în fața Italiei, țara gazdă.
  • Englezii au marcat 12 goluri la competiția din Rusia, mai multe decât la orice altă ediție a Cupei Mondiale.
  • Anglia a fost eliminată în patru din cele cinci semifinale disputate la turnee majore, pierzându-le pe ultimele patru (Euro 1968 / Iugoslavia, CM 1990 / Germania de Vest, Euro 1996 / Germania și CM 2018 / Croația).
  • Anglia a avut șase marcatori diferiți la turneul din Rusia (excluzând autogolurile) - cei mai mulți la o Cupă Mondială - depășind performanța din 1954, 1998 și 2002, când au fost câte cinci marcatori diferiți.
  • Anglia a avut 15 șuturi pe poartă în primele două meciuri la CM 2018, împotriva Tunisiei (opt) și a naționalei din Panama (șapte), dar au avut doar opt în următoarele patru meciuri disputate, câte două în fiecare partidă.
  • Niciun englez nu a înscris mai mult de șase goluri la aceeași Cupă Mondială, performanță pe care a reușit-o și Harry Kane la CM 2018. Gary Lineker a înscris la rândul său tot șase goluri la ediția din 1986 a CM.
  • Kane a avut doar un singur șut pe poartă în ultimele trei meciuri la CM 2018 - penaltiul împotriva Columbiei, în optimi.
  • Englezii au înscris nouă goluri din faze fixe la CM 2018 - cele mai multe reușite de o echipă la aceeași Cupă Mondială după anul 1966.

Parcursul celor două naționale la CM 2018:

Belgia: primul loc în Grupa G, 9 puncte

Belgia - Panama 3-0

Belgia - Tunisia 5-2

Belgia - Anglia 1-0

Optimi:Belgia - Japonia 3-2

Sferturi: Belgia - Brazilia 2-1

Semifinale: Belgia - Franța 0-1

Anglia: locul doi în Grupa G, 6 puncte

Anglia - Tunisia 2-1

Anglia - Panama 6-1

Anglia - Belgia 0-1

Optimi: Anglia - Columbia 1-1 (4-3 după penaltiuri)

Sferturi:Anglia - Suedia 2-0

Semifinale: Anglia - Croația 1-2 (după prelungiri)