​Franța și Belgia se întâlnesc în prima semifinală a CM din Rusia, iar duelul de pe Krestovsky Stadium din Sankt Petersburg se anunță unul extrem de spectaculos și echilibrat. Franța visează la a treia finală la un CM, în timp ce "diavolii roșii" vor să-și continue "călătoria spre necunoscut", așa cum a numit Roberto Martinez parcursul formației sale. Didier Deschamps a avertizat că elevii săi vor face faţă oricărui scenariu posibil, atât la începutul meciului cât şi pe parcurs, iar selecționerul belgienilor se bazează pe spiritul de echipă. Partida va începe la ora 21:00 și va fi transmisă în direct pe TVR 1, TVR HD și LiveText pe HotNews.ro.

CM 2018Foto: fifa.com

Echipele probabile:

Franța: Hugo Lloris; Lucas Hernandez, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Benjamin Pavard; Ngolo Kante, Paul Pogba; Blaise Matuidi, Antoine Griezmann, Kylian Mbappe; Olivier Giroud. Selecționer: Didier Deschamps.

Belgia: Thibaut Courtois; Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Toby Alderweireld; Yannick Carrasco, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Nacer Chadli; Eden Hazard, Romelu Lukaku​. Selecționer: Roberto Martinez.

Suspendat: Thomas Meunier.

Partida va fi arbitrată de uruguayanul Andres Cunha. Acesta va fi ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Nicolas Taran şi Mauricio Espinosa, în timp ce mexicanul Cesar Ramos va fi cel de-al patrulea oficial.

Ce au spus cei doi selecționeri:

"Nimeni nu este indisponibil, chiar dacă la antrenamentul de luni am odihnit jucători. A fost o măsură de precauţie. Vom fi pregătiţi şi ne vom adapta jocului belgienilor, oricare ar fi acesta. Suntem gata şi m-am asigurat că jucătorii vor face faţă oricărui scenariu posibil, atât la începutul meciului cât şi pe parcurs, în cazul în care ceva se schimbă", a spus Didier Deschamps.

''Jucătorii au muncit împreună extraordinar timp de mulţi ani şi ei merită să fie exact unde sunt acum. Simt că aspectul cel mai important la care am lucrat este noţiunea de echipă. Calităţile individuale şi talentul sunt importante, dar în asemenea turnee este absolut necesar să joci ca o echipă. Este o călătorie spre necunoscut. Nu am mai fost niciodată în această situaţie şi de asta avem nevoie de spiritul de echipă mai mult ca niciodată contra Franţei. Trebuie să fim cea mai bună versiunea a noastră'', a declarat Roberto Martinez.

''Şi ei şi noi avem doza corectă de tinereţe şi experienţă, pe lângă multe talente individuale. Va trebui să-l anticipăm pe Mbappe şi să fim bine poziţionaţi. Va trebui să închidem spaţiile mai mult decât un jucător anume. Dar nu trebuie să uităm şi de ceilalţi jucători, pentru că Franţa are un tipar de atac foarte complet. Acest grup de jucători va trebui să joace fără teamă şi să menţină toate opţiunile deschise. E ca un voiaj pe Lună: trebuie să-l înfruntăm plini de speranţe'', a mai spus selecționerul Belgiei.

Franța vs Belgia, întâlniri directe:

  • Va fi meciul cu numărul 74 între cele două naționale. Belgia a înregistrat 30 de victorii, Franța s-a impus de 24 de ori, iar 19 partide s-au încheiat la egalitate.
  • Franța a câștigat toate cele trei întâlniri anterioare la turneele majore, inclusiv două la Cupa Mondială.
  • Francezii au câștigat cu 3-1 în prima rundă a Cupei Mondiale din 1938, pe care au găzduit-o, și cu 4-2 după prelungiri la ediția din 1986, obținând medaliile de bronz.
  • Franța a învins-o pe Belgia și în faza grupelor Campionatului European din 1984, scor 5-0, Michel Platini reușind atunci un hat-trick.
  • Belgia este neînvinsă în ultimele trei meciuri amicale cu Franța (o victorie, două remize), câștigând cel mai recent duel, în iunie 2015, scor 4-3.

De știut despre cele două echipe:

  • Deși s-au confruntat doar de două ori la Cupa Mondială, Franța și Belgia au fost două dintre protagonistele edițiilor timpurii ale turneului: împreună cu Brazilia și România, au fost singurele echipe care au participat la toate cele trei ediții dinaintea Războiului Mondial (1930, 1934 și 1938).
  • Franța se află pentru a șasea oară în semifinale la un Campionat Mondial. "Les Bleus" au fost învinși în primele trei (în 1958, 1982 și 1986), dar le-au câștigat pe ultimele două (1998 și 2006).
  • Exceptând meciurile decise la penaltiuri, Franța a pierdut doar una din 13 confruntări din fazele eliminatorii de la Campionatul Mondial (10 victorii și două remize). Singura înfrângere a avut loc în sferturile ediției din 2014: 0-1 cu Germania.
  • Antoine Griezmann a marcat șapte goluri în ultimele șase meciuri disputate în fazele eliminatorii la Campionatul Mondial și Campionatul European.
  • Belgia a pierdut singura semifinală jucată la un Campionat Mondial, la ediția din 1986 (gazduită de Mexic): 0-2 cu Argentina, cea care avea să devină în acel an campioană mondială. Diego Maradona a marcat atunci ambele goluri ale sud-americanilor.
  • Belgienii sunt neînvinsi în ultimele 24 de meciuri (19 victorii și 5 remize), câștigând ultimele șapte dispute.
  • Echipa lui Roberto Martinez are cele mai multe goluri înscrise la CM 2018: 14. Belgia este prima națională care reușește atât de multe goluri înainte semifinale, după Brazilia în 2002 (Selecao a reușit 15 goluri înainte de penultimul act).
  • Belgia are nouă marcatori diferiți la competiția din Rusia. Singurele echipe care au avut mai mulți marcatori diferiți la o Cupă Mondială sunt Italia (2006) și Franța (1982), fiecare cu câte 10.
  • Romelu Lukaku a fost implicat direct în 20 de goluri la ultimele 13 meciuri ale sale pentru Belgia (17 goluri, 3 pase de gol).
  • Thierry Henry este antrenorul secund al Belgiei, iar acum are în față naționala alături de care a câștigat titlul mondial în 1998 și pe cel european în 2000. Henry a îmbrăcat tricoul reprezentativei Franței de 124 de ori și a marcat 51 de goluri.
  • Franța a câștigat trofeul în 1998 (3-0 cu Brazilia) și a mai ajuns în finală la ediția din 2006, când a fost învinsă de Italia după executarea loviturilor de departajare, scor 5-3 (a fost 1-1 după prelungiri).
  • Câștigătoarea dintre Franța și Belgia va juca în finală cu învingătoarea partidei Croația vs Anglia (va avea loc miercuri, de la ora 21:00).

Parcursul celor două naționale la CM 2018:

Franța: primul loc în Grupa C, 7 puncte

Franța - Australia 2-1

Franța - Peru 1-0

Franța - Danemarca 0-0

Optimi:Franța - Argentina 4-3

Sferturi:Franța - Uruguay 2-0

Belgia: primul loc în Grupa G, 9 puncte

Belgia - Panama 3-0

Belgia - Tunisia 5-2

Belgia - Anglia 1-0

Optimi:Belgia - Japonia 3-2

Sferturi: Belgia - Brazilia 2-1