Fără să strălucească în mod deosebit, Anglia a controlat clar partida cu Suedia și a obținut fără emoții calificarea în careul de ași al Campionatului Mondial din Rusia. Naționala pregătită de Gareth Southgate a avut doar două lovituri pe poartă, dar ambele au fost transformate în gol. Harry Maguire (30') și Dele Alli (59') au stabilit scorul final al meciului de pe Cosmos Arena, fiecare marcând cu o lovitură de cap. Astfel, aventura suedezilor se oprește în sferturi, după un joc modest și fără soluții în fața lui Pickford, aflat într-o zi de grație.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • În semifinale, Anglia va întâlni învingătoarea partidei Rusia - Croația, care se va juca azi, de la ora 21:00.
  • Anglia se află pentru a treia oară în semifinalele Campionatului Mondial. Ultima dată când a ajuns în această fază a competiției a fost în urmă cu 28 de ani, la ediția din anul 1990 a turneului. Anglia a fost învinsă atunci în finala mică de Italia, scor 2-1.
  • Portarul englez Jordan Pickford a fost declarat jucătorul meciului Suedia vs Anglia.

Aici poți vedea golurile Angliei în partida cu Suedia.

Desfășurarea livetext a partidei Suedia vs Anglia:

Final de meci. Suedia - Anglia 0-2. Pentru prima oara dupa anul 1990, Anglia va juca in semifinalele Campionatului Mondial de fotbal.

90+1' Ultima schimbare si la englezi. Rashford intra in locul lui Sterling.

90' Cinci minute suplimentare pentru aceasta partida.

90' Lovitura libera pentru suedezi, de la 20 de metri. Augustinsson pune toata forta in acel sut si trimite mult peste transversala.

88' Guidetti este si el avertizat cu un cartonas galben.

87' Maguire vede primul cartonas galben al meciului, pentru un fault asupra lui Guidetti.

85' Ultima schimbare in echipa suedezilor: iese Krafht, intra Jansson.

Fanii englezi au inceput sarbatoarea in tribune, cantecele lor rasuna superb pe Cosmos Arena. Cel putin cinci minute o mai despart pe nationala Angliei de semifinalele Campionatului Mondial.

84' A doua schimbare in tabara englezilor: iese Henderson, intra Dier, cel care a trasnformat lovitura decisiva de la 11 metri in meciul din optimi contra Columbiei.

77' Gareth Southgate efectueaza prima schimbare in echipa Angliei: iese Dele Alli, intra Fabian Delph.

71' Actiune frumoasa a suedezilor, Pickford scoate de sub bara sutul din cadere al lui Berg. Inca o interventie de exceptie a portarului englez. Elevii lui Janne Andersson se aleg cu o lovitura de la colt, prima din aceasta partida pentru ei, dar fara probleme pentru englezi.

65' Dubla schimbare la suedezi. Au iesit Toivonen si Forsberg, au intrat Guidetti si Martin Olsson.

62' Pickford este intr-o zi de gratie. Portarul Angliei are din nou o parada splendida, de data aceasta la sutul lui Claesson. Suedia a avut doua suturi pe poarta pana acum, ambele fiind aparate de Pickford. De partea cealalta, Anglia a trimis la randul sau tot doua suturi pe poarta, ambele fiind transformate.

59' Gool Anglia! Dele Alli majoreaza avantajul englezilor, cu o lovitura de cap din cativa metri, la capatul unei centrari perfecte a lui Lingard. Anglia e cu un pas in semifinale. Suedia - Anglia 0-2.

47' Dupa o prima repriza in care nu a aratat mare lucru, Suedia simte ca nu mai are nimic de pierdut si are prima mare ocazie din acest meci. O centrare perfecta de pe partea stanga il gaseste in careu pe Berg, care se inalta si reia cu capul de langa Young. Doar interventia lui Pickford face ca Anglia sa ramana in avantaj pe tabela.

46' S-a reluat meciul de pe Cosmos Arena. Nicio schimbare in cele doua echipe.

Bjorn Kuipers fluier finalul primelor 45 de minute. Suedia - Anglia 0-1.

45' Repriza este prelungita cu un minut.

45' Ocazie uriasa pentru Anglia! Sterling primeste o pasa in spatele apararii adverse, preia excelent, dar Olsen intervine si respinge. Sterling ajunge din nou la minge, se complica, refuza sa paseze si sutul sau este in cele din urma blocat. Anglia putea intra la vestiare cu un avantaj de doua goluri.

43' Sterling este servit perfect in careu, dar Lindelof intervine in ultimul moment si il deposedeaza.

30' Gool Anglia! Prima lovitura de colt a englezilor din aceasta partida. Ashley Young executa foarte bine, Maguire vine din spate, il depaseste usor pe Forsberg si inscrie cu o lovitura imparabila de cap. Fundasul lui Leicester se afla la prima reusita pentru reprezentativa Angliei. Suedia - Anglia 0-1.

24' Trippier trimite din unghi, sutul sau e deviat de Augustinsson si in cele din urma balonul ajunge in mainile lui Olsen.

19' Prima mare ocazie de gol a partidei ii apartine Angliei. Sterling ia o actiune pe cont propriu, sprinteaza in flancul drept, trimite la marginea careului pentru Kane, iar sutul pe jos jucatorului de la Tottenham trece aproape de bara din dreapta lui Olsen.

11' Claesson gaseste un culoar de sut din afara careului, dar trimite mult peste poarta aparata de Pickford.

10' Lingard trimite de la marginea careului de 16, dar sutul sau este destul de slab si nu ii pune nicio problema lui Olsen. Inceput de meci echilibrat, niciuna dintre echipe nu risca, iar ocaziile lipsesc pana acum.

6' Dele Alli il deposeaza foarte usor pe Krafth, incearca sa il angajeze pe Kane, dar pasa sa este mult prea puternica, iar atacantul Angliei nu poate ajunge mingea.

1' Olandezul Bjorn Kuipers fluiera inceputul partidei. Suedezii au avut lovitura de start. Cele doua echipe se lupta pentru un loc in semifinalele CM, acolo unde vor intalni invingatoarea dintre Rusia si Croatia.

Jucatorii auintrat pe teren. Se intoneaza imnurile celor doua tari. S-a cantat cu o pasiune pe care doar Cupa Mondiala o poate starni.

​Al treilea duel din sferturile de finală de la Campionatul Mondial le pune față în față pe Suedia și Anglia. Echipa pregătită de Janne Andersson nu a ajuns întâmplător în această fază a competiției, astfel că meciul nu va fi chiar la îndemâna englezilor. Partida de la Samara va reprezenta cea de-a 25-a înfruntare directă dintre cele două naționale și va putea fi urmărită în direct pe TVR 1, TVR HD și LiveText pe HotNews.ro.

Echipele de start:

Suedia: 1. Robin Olsen - 16. Emil Krafth, 3. Victor Lindeloff, 4. Andreas Granqvist (căpitan), 6. Ludwig Augustinsson - 17. Viktor Claesson, 7. Sebastian Larsson, 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg - 9. Marcus Berg, 20. Ola Toivonen. Selecţioner: Janne Andersson.

Rezerve: 12. Karl-Johan Johnsson, 23. Kristoffer Nordfeldt - 18. Pontus Jansson, 5. Martin Olsson, 14. Filip Helander, 13. Gustav Svensson, 21. Jimmy Durmaz, 15. Oscar Hiljemark, 19. Marcus Rohden, 11. John Guidetti, 22. Isaac Kiese Thelin

Anglia: 1. Jordan Pickford - 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire - 12. Kieran Trippier, 20. Dele Alli, 8. Jordan Henderson, 7. Jesse Lingard, 18. Ashley Young - 10. Raheem Sterling, 9. Harry Kane (căpitan). Selecţioner: Gareth Southgate.

Rezerve: 13. Jack Butland, 23. Nick Pope - 16. Phil Jones, 15. Gary Cahill, 22. Trent Alexander-Arnold, 3. Danny Rose, 4. Eric Dier, 17. Fabian Delph, 14. Danny Welbeck, 21. Ruben Loftus-Cheek, 19. Marcus Rashford, 11. Jamie Vardy

Arbitru: Bjorn Kuipers; arbitri asistenţi: Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (toţi din Olanda); arbitru de rezervă: Antonio Mateu Lahoz (Spania); arbitru asistent de rezervă: Pau Cebrian (Spania)

Arbitru video: Danny Makkelie (Olanda); arbitri asistenţi video: Carlos Astroza (Chile), Bastian Dankert (Germania), Felix Zwayer (Germania)

Suedia vs Anglia, întâlniri directe:

  • Cele două naționale se întâlnesc pentru a 25-a oară și pentru a treia la un Campionat Mondial.
  • În precedentele 24 de partide, Suedia s-a impus de șapte ori, Anglia a înregistrat opt victorii, iar nouă confruntări s-au încheiat la egalitate.
  • Ambele întâlniri anterioare disputate la Campionatul Mondial au fost remize: 1-1 în faza grupelor ediției din 2002 și 2-2 în faza grupelor ediției din 2006.
  • Ultimul duel dintre cele două echipe a avut loc în 2012, într-un meci amical. Suedia a câștigat cu 4-2, toate golurile nordicilor fiind înscrise atunci de Zlatan Ibrahimovic.

De știut despre cele două echipe:

  • Suedia se află în sferturile de finală pentru prima dată după anul 1994.
  • Suedezii au câștigat patru din cele cinci sferturi de finală disputate la un Campionat Mondial (în 1938, 1950, 1958 și 1994). Singura înfrângere au suferit-o în fața Germaniei, în 1934.
  • Suedia a marcat șase goluri la această Cupă Mondială, tot atâtea câte a reușit Harry Kane pentru Anglia.
  • Anglia se află pentru a noua oară în sferturi la un Campionat Mondial. În precedentele opt partide din sferturi, englezii au reușit să se impună doar de două ori: în 1966 și 1990.
  • Ultimele două sferturi disputate de Anglia au fost în 2002 și 2006, când naționala era pregătită de un antrenor suedez: Sven-Goran Eriksson.
  • Niciun jucător englez nu a înscris mai multe goluri decât Harry Kane la această ediție (6 goluri). Gary Lineker a înscris la rândul sau 6 goluri la ediția din 1986.
  • Anglia a câștigat Campionatul Mondial în 1966, în timp ce Suedia a înregistrat cel mai bun rezultat la ediția din 1958, atunci când a fost chiar țara gazdă a competiției: a ajuns până în finală, dar a fost învinsă de Brazilia, scor 5-2.

Parcursul celor două echipe la CM 2018:

Suedia: primul loc în Grupa F, 6 puncte

Suedia - Coreea de Sud 1-0

Suedia - Germania 1-2

Suedia - Mexic 3-0

Optimi:Suedia - Elveția 1-0

Anglia: locul doi în Grupa G, 6 puncte

Anglia - Tunisia 2-1

Anglia - Panama 6-1

Anglia - Belgia 0-1

Optimi: Anglia - Columbia 1-1 (4-3 după penaltiuri)

FOTOGALERIE Suedia vs Anglia

Sursa foto: fifa.com / getty