Membrii prezidiului Federației Germane de Fotbal (DFB) s-au exprimat în favoarea rămânerii lui Joachim Löw ca antrenor al naționalei germane. Acest lucru a fost confirmat de vicepreședintele Rainer Koch, în urma videoconferintei de vineri, după cum relatează agenția dpa. După turul preliminar al CM de fotbal 2018, din Rusia, s-a speculat despre înlocuirea prematură a lui Löw. Campioana din 2014 a plecat cu coada între picioare, nereușind să se califice în optimi. Mare rușine pe teren, minim scandal în Germania, iar acum Löw poate singur decide dacă pleacă sau nu.

Joachim Low, selectionerul Germaniei Foto: dfb.de

„Prezidiul, în totalitatea lui, a ajuns la un acord că nimic nu s-a schimbat în situația de față, comparativ cu data prelungirii contractului” a declarat Koch, pentru Sport1.

„Nu au fost alte opinii“, a adăugat vicepreședintele DFB, în vârstă de 59 de ani. „În orice caz, indiferent dacă suntem campioni mondiali sau plecăm în primul tur, antrenorul Joachim Löw este ceea ce trebuie pentru o schimbare de direcție.“

Anterior, agenția de presă dpa a relatat că membrii consiliului DFB au vrut să-l convingă pe Löw, în videoconferința de vineri, să rămână cel puțin până la expirarea contractului, în anul 2022.

Löw însuși nu a exclus o demisie. „Este nevoie de măsuri profunde, e nevoie de o schimbare clară, iar noi trebuie să discutăm acum cum putem face acest lucru“, a spus el după ce s-a întors din Rusia, pe aeroportul din Frankfurt. „Acum, avem nevoie de timp și de câteva discuții, iar apoi vom da răspunsuri clare", a adăugat el.

Cu doar trei puncte din trei meciuri, echipa națională de fotbal a Germaniei, în calitate de campioană mondială, a fost eliminată deja în runda preliminară a Cupei Mondiale 2018.

Joachim Löw poate însă contabiliza multe victorii în calitatea sa de antrenor al naționalei germane, pe care o deține aproape „matusalemic”, de peste 12 ani. Între 2006 și 2018, rata sa de succes a fost de 65,45%, potrivit statisticilor DFB. Predecesorii săi s-au prezentat ceva mai slab: Jürgen Klinsmann (2004-2006) - 58,58%, Rudi Völler (2000-2004) - 54,72%, Erich Ribbeck (1998-2000) - 41,46%.

Înaintea „săptămânii adevărului”, Löw și-a luat o scurtă pauză. Într-o cafenea din Freiburg, el a vorbit cu prietenii despre „blamarea de la CM”, dar și despre planurile sale de viitor, după cum relatează Welt.de. Publicația a inițiat și un sondaj de opinie, în care, dintre cele aproape 50.000 de persoane care și-au exprimat opțiunea, doar 23% îl vor în continuare pe Löw, 30,9% optând pentru Jürgen Klopp. Restul sunt procente mici, necunoscători sau indeciși.

După unanimitatea DFB de vineri, de a-l susține necondiționat pe mai departe, mingea este doar la Joachim Löw. Jogi, după cum este alintat el în Germania, stă în față unei decizii proprii: de a-și asuma ca antrenor rușinosul scor de la actuala CM și de a pleca sau de a dovedi „obraz gros” acum și de a continua pe viitor în alt fel, reabilitand Germania la UEFA Euro 2020.