Jurnalistul Craig McCracken de la publicația The Guardian este de părere că cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale de fotbal este cel dintre România și Argentina, din optimile ediției din 1994, când tricolorii s-au impus cu 3-2. "Există un singur răspuns logic și rațional la întrebarea care este cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale. Titlul îi aparține, fără echivoc, meciului din optimile CM 1994, disputat între România și Argentina", se arată pe site-ul The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cinci goluri, jucători de clasă mondială aflați în cel mai bun moment al carierei și o partidă echilibrată până la fluierul de final, un thriller. Ce face ca meciul dintre România și Argentina să fie atât de special? Ritmul și intensitatea incredibilă a jocului, în ciuda căldurii sufocante, calitatea tehnică excepțională afișată de ambele echipe și bătălia tactică fascinantă dintre doi antrenori care au folosit stiluri radical diferite. A fost o 'furtună' perfectă creată de două echipe care s-au reunit pentru a oferi 90 de minute de fotbal absolut sublim și fascinant: o conexiune de ritm, inteligență, execuţie tehnică şi tactică exemplară", se arată pe site-ul The Guardian.

"Meciul fusese catalogat drept războiul dintre Maradona și Maradona din Carpați (așa cum era cunoscut Gheorghe Hagi), însă Argentina îl pierduse doar cu trei zile înaintea partidei pe Diego, care fusese depistat pozitiv", amintește McCracken.

Jurnalistul britanic notează importanța rezultatului pentru România, citându-l pe Anghel Iordănescu: "Acesta este cel mai mare eveniment sărbătorit de poporul nostru de la revoluție. Este, de asemenea, cel mai mare moment din istoria fotbalului românesc".

"Maradona nu a fost capabil să treacă peste eliminarea timpurie a naționalei sale şi peste propria lui paranoia. 'Argentina nu a fost învinsă pe teren, a fost învinsă în afara terenului şi asta doare', a spus el. Să sperăm că în momente mai liniștite, pline de reflecţie, Maradona își dă seama acum că nu a fost nicio rușine să pierzi cel mai epic meci din istorie", scrie jurnalistul Craig McCracken.

În 1994, România elimina Argentina de la Mondial și se califica în sferturile de finală ale competiției. Golurile tricolorilor au fost marcate de Ilie Dumitrescu (minutele 11 și 18) și Gică Hagi (minutul 58). Pentru Argentina au înscris Batistuta (minutul 15 - penalty) și Balbo (minutul 73).

Aici poți vedea rezumatul partidei România vs Argentina: