​Sir Alex Ferguson nu și-a pierdut spiritul de luptător nici la 76 de ani. Aflat la terapie intensivă după ce a fost operat pentru o hemoragie craniană, fostul antrenor al echipei Manchester United a dat primele semne pozitive privind recuperarea. "A ieşit din comă şi vorbeşte", susțin prieteni ai tehnicianului, însă medicii de la Salford Royal Hospital avertizează că recuperarea lui Ferguson va fi una de lungă durată.

Sir Alex FergusonFoto: HotNews / DP

Prieteni ai legendarului tehnician susțin că "Ferguson este conștient și a întrebat despre rezultatele operației", deși familia nu a oferit detalii despre starea de sănătate a acestuia.

"Situația este bună și prietenii săi apropiați din fotbal sunt ținuți la curent cu noutățile", dezvăluie surse din spital citate de The Sun.

Medicii susțin că următoarele săptămâni sunt sunt cruciale privind recuperarea lui Ferguson. Neurochirurgul Peter Hamlyn a vorbit pentru The Telegraph despre acest subiect, precizând că doar 50% dintre persoanele care supraviețuiesc după o astfel de intervenție reușesc să revină complet la normal.

"Cea mai cunoscută formă de hemoragie pentru un bărbat de vârsta sa, cu o istorie de probleme cardiovasculare, este intracerebrală, în care există sângerare în țesutul cerebral, ceea ce cauzează leziuni ireparabile ale acelor celule.

În cazul lui Sir Alex, chirurgii au decis să opereze pentru că au simțit că mărimea cheagului de sânge provoacă leziuni țesutului cerebral rămas. E calea cea mai sigură pentru a-i salva viața și își propune, pe termen lung, să reducă șansele unui accident vascular cerebral.

În primele zile după operație, accentul se pune menținerea în viață a pacientului. Doar 50% din pacienți supraviețuiesc. Dacă pacientul supraviețuiește, dar nu dă semne de îmbunătățire a sănătății în câteva luni, atunci e puțin probabil că persoana să mai revină la normal. Doar 50% din cei care supraviețuiesc revin complet la normal.

Cu toate acestea, există o șansă de recuperare completă după această intervenție, chiar dacă este o luptă grea și uneori poate dura o perioadă lungă", a declarat neurochirurgul Peter Hamlyn.

Alex Ferguson se află în continuare la terapie intesivă la Salford Royal Hospital din apropiere de Manchester. El a fost operat pentru o hemoragie craniană şi a fost plasat în comă indusă, după ce s-a prăbușit sâmbătă în casa lui din Cheshire. Lângă fostul manager de la Manchester United se află soția sa Cathy, cu care s-a căsătorit în 1966, dar și cei doi fii ai lor, Darren și Jason.