A debutat la prima echipă în anul 2002, iar de atunci a îmbrăcat de 670 de ori tricoul blau-grana și a cucerit 31 de trofee. În vârstă de 33 de ani, Andres Iniesta a simțit că este momentul să spună adio singurei formații la care a activat în întreaga carieră, acesta fiind ultimul sezon petrecut alături de Barcelona. Căpitanul catalanilor și-a luat la revedere cu lacrimi în ochi: "Acesta este ultimul meu sezon aici. Pentru mine, Barcelona este cel mai mare club din lume, acest club mi-a dat totul".

Andres Iniesta, in lacrimi la conferinta de presaFoto: fcbarcelona.com

"Acesta este ultimul meu sezon aici. Am luat această decizie de mai mult timp. Pentru mine, Barcelona este cel mai mare club din lume, acest club mi-a dat totul. E o zi foarte dificilă pentru mine, să vin aici şi să-mi iau la revedere. Mi-am petrecut toată viaţa aici, la Barcelona.

O mare contribuţie pentru cine am ajuns o au Barcelona şi La Masia. Le sunt foarte recunoscător", a spus Andres Iniesta.

Andres Iniesta semnase, în toamna anului trecut, un contract "pe viaţă" la Barcelona. Mijlocașul va pleca la o echipă care nu va juca împotriva Barcelonei, departe de Europa, se arată pe site-ul clubului catalan.

Sosit la Barcelona în 1996, la vârsta de 12 ani, Andres Iniesta s-a pregătit în celebra academie La Masia, înainte de a-şi face debutul la prima echipă, în sezonul 2002-2003. Mijlocaşul a strâns 670 de meciuri în tricoul Barcelonei, a marcat 56 de goluri şi a oferit 141 de pase decisive.

Săptămâna trecută, Andres Iniesta a contribuit cu un gol la victoria obținută de Barcelona în fața Sevillei, scor 5-0, în finala Cupei Spaniei. A fost trofeul cu numărul 31 obținut de Iniesta în tricoul blau-grana. El a câştigat de opt ori campionatul Spaniei, de şapte ori Supercupa Spaniei, de patru ori Liga Campionilor, de şase ori Cupa Spaniei, de trei ori Supercupa Europei şi de trei ori CM al Cluburilor.

Iniesta este aproape de al 32-lea trofeu alături de gruparea de pe "Camp Nou", având în vedere că Barcelona mai are nevoie de un singur punct pentru a-și asigura titlul de campioană în La Liga. În acest weekend, Barcelona va juca în deplasare cu Deportivo La Coruna, echipă la care evoluează Florin Andone. Partida va avea loc duminică (29 aprilie), de la ora 21:45.

În ceea ce priveşte prima reprezentativă a Spaniei, "Don Andres" a acumulat 129 de meciuri şi a marcat 13 goluri. A câştigat Cupa Mondială (2010), Campionatul European (2008, 2012), a fost campion european U17 şi U19 (2001 şi 2002). La nivel individual, ibericul a primit de-a lungul timpului numeroase premii: a fost declarat fotbalistul anului în Europa (2012), a fost declarat fotbalistul spaniol al anului (2009) şi cel mai bun jucător de la Euro 2012.

Andres Iniesta, la conferința de presă:

Vezi aici imagini cu Iniesta la FC Barcelona: