​FIFA a adus o serie de lămuriri în legătură cu video arbitrajul (VAR) care va fi folosit pe durata Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia (din vara acestui an). Analiza tuturor fazelor litigioase se va face într-un sediu special, care va fi situat în Moscova. Toate cele 64 de meciuri ale turneului final vor avea parte de VAR.

Arbitrajul videoFoto: fifa.com

Cum va funcționa

Vor fi 35 de camere de luat vederi pe fiecare stadion care va găzdui partide de la Campionatul Mondial de Fotbal. 33 vor fi destinate transmisiei tv, din acestea opt vor fi dotate cu tehnologia "super slow motion", şase cu "ultra slow motion" şi două dedicate pentru ofsaid.

Imaginile celor pentru ofsaid nu vor putea fi accesibile decât celor prezenți în centrul de la Moscova.

Câte persoane vor lucra în studioul de analiză

Fiecare echipă de analiză de la Moscova va fi alcătuită astfel: un arbitru asistent video și trei adjuncți. Obligatoriu, toți vor avea ecuson FIFA de înaltă categorie. Aceștia vor fi ajutați de patru tehnicieni video - vor opera aparatura și vor contribui la selecția celor mai bune imagini.

Decizia finală îi va aparține însă centralului de pe teren.

Ce tip de faze vor fi supuse VAR-ului

Vor fi patru faze care vor intra sub atenta supraveghere a VAR-ului: goluri şi acţiuni care duc la gol, penaltiuri şi acţiuni care duc la penalti, cartonaşele roşii acordate direct şi identificarea unui jucător care urmează a fi sancţionat, transmite News.ro.

Care este procedura

  • arbitrul de centru cere ajutorul VAR la o fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să vadă o fază;
  • înregistrarea video este urmărită de arbitrul asistent video, care îi comunică arbitrului de centru ce arată imaginile;
  • arbitrul de centru poate accepta informaţia primită şi lua o decizie sau poate cere să revadă el însuşi faza în litigiu pe un monitor plasat pe marginea terenului.

Pentru ca toată lumea să fie informată, arbitrul de centru va descrie un dreptungi în aer cu mâinile, arătând astfel că întrerupe jocul şi va recurge la asistenţa video. Imagini lămuritoare vor fi transmise atât la TV, cât şi pe ecranele gigant de pe arene.

Campionatul Mondial de Fotbal a ajuns la editia cu numarul 21: intrecerea din Rusia va debuta pe 14 iunie si se va incheia pe 15 iulie (finala la Moscova). Meciurile de la turneul final vor fi in direct la TVR si LiveText si Livescore pe HotNews.ro.

Rusia vs Arabia Saudita va fi meciul de deschidere de la CM de Fotbal, partida care va avea loc pe 14 iunie 2018, pe stadionul Luzhniki din Moscova (capacitate 81.000 de locuri).

Grupa A: Rusia, Arabia Saudita, Egipt, Uruguay

Grupa B: Portugalia, Spania, Maroc, Iran

Grupa C: Franta, Australia, Peru, Danemarca

Grupa D: Argentina, Islanda, Croatia, Nigeria

Grupa E: Brazilia, Elvetia, Costa Rica, Serbia

Grupa F: Germania, Mexic, Suedia, Coreea de Sud

Grupa G: Belgia, Panama, Tunisia, Anglia

Grupa H: Polonia, Senegal, Columbia, Japonia.