​Manchester City părea invincibilă, dar a suferit o înfrângere greu de imaginat pe "Anfield" și are o misiune aproape imposibilă în fața lui Liverpool. După 3-0 în tur, "cormoranii" vin pe Etihad Stadium să își conserve avantajul și să obțină biletele pentru semifinalele Champions League. Pep Guardiola crede încă în calificare, tehnicianul "cetățenilor" precizând că e nevoie ca elevii săi să facă un meci perfect. În celălalt duel al serii, AS Roma primește vizita Barcelonei. Catalanii au de îndeplinit o simplă formalitate, după ce s-au impus în prima manșă cu 4-1.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Manchester City vs Liverpool (21:45) - Telekom Sport 2, Pro Tv

Echipele probabile:

Manchester City: Ederson; Walker, Otamendi, Laporte, Delph; De Bruyne, Fernandinho, D Silva; Sterling, Agüero, Sané. Antrenor: Pep Guardiola.

Absenți: Mendy, Stones (accidentați)

Incert: Danilo

Liverpool: Karius; Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson; Oxlade-Chamberlain, Wijnaldum, Milner; Mané, Firmino, Salah. Antrenor: Jurgen Klopp.

Absenți: Henderson (suspendat), Can, Gomez, Lallana, Matip (accidentați)

Incerți: Salah, Moreno, Robertson (accidentați)

Arbitri: Antonio Mateu Lahoz (central), Pau Cebrián Devís, Roberto del Palomar (asistenți), Carlos Del Cerro, Alejandro Hernandez (adiționali) - toți din Spania. Al patrulea oficial: Teodoro Sobrino (Spania).

Intâlniri directe în competițiile interne:

Victorii Liverpool: 87

Victorii Manchester City: 45

Remize: 46

Ultimele confruntări directe în Premier League:

14 ianuarie 2018: Liverpool - Manchester City 4-3

09 septembrie 2017: Manchester City - Liverpool 5-0

19 martie 2017: Manchester City - Liverpool 1-1

31 decembrie 2016: Liverpool - Manchester City 1-0

02 martie 2016: Liverpool - Manchester City 3-0

Ultimele cinci partide:

Manchester City: două victorii și trei înfrângeri

  • Man. City - Man. United 2-3
  • Liverpool - Man. City 3-0
  • Everton - Man. City 1-3
  • Stoke - Man. City 0-2
  • Man. City - Basel 1-2

Liverpool: trei victorii, o remiză și o înfrângere

  • Everton - Liverpool 0-0
  • Liverpool - Man. City 3-0
  • Crystal Palace - Liverpool 1-2
  • Liverpool - Watford 5-0
  • Man. United - Liverpool 2-1

Ce s-a întâmplat în meciul tur:

Liverpool - Manchester City 3-0

Au marcat: Salah 12', Oxlade-Chamberlain 21', Mane 31'

De știut despre cele două echipe:

  • Manchester City se află doar la a doua prezență în sferturile Champions League, fază în care a mai ajuns în sezonul 2015/2016: a învins-o pe PSG, scor 3-2 la general (2-2 în deplasare, 1-0 pe teren propriu).
  • "Cetățenii" au mai jucat o singură dublă împotriva unei echipe engleze într-o competiție europeană. În semifinalele ediției din 1970/71 a Cupei Cupelor, Manchester City, deținătoarea trofeului, a pierdut ambele partide cu Chelsea (0-1 în deplasare și 0-1 pe teren propriu).
  • City a câștigat doar două din cele șase duble manșe disputate în competițiile UEFA după ce a fost învinsă în meciul tur. "Cetățenii" au pierdut celelalte patru duble manse la general, cea mai recentă fiind în optimile Europa League, sezonul 2011/12, când a fost eliminată de Sporting Lisabona (0-1 în deplasare și 3-2 acasă).
  • City nu a mai câștigat o dublă manșă la general după ce a pierdut în meciul tur de la sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni (sezonul 1970/71), când au învins-o pe Górnik Zabrze. Atunci a fost nevoie de o rejucare, după ce fiecare echipă a câștigat pe teren propriu cu 2-0. City a câștigat cu 3-1 al treilea meci.
  • Liverpool a mai jucat anterior opt duble manșe împotriva echipelor engleze în fazele eliminatorii ale competițiilor europene, obținând 5 victorii și 3 înfrângeri (la general). Cel mai recent, "cormoranii" au eliminat-o pe Manchester United în optimile Europa League, sezonul 2015/16 (2-0 acasă și 1-1 în deplasare).
  • Liverpool nu a câștigat până acum niciun meci european jucat în deplasare cu o echipă engleză (cinci remize și patru înfrângeri).
  • Liverpool a triumfat de 29 de ori în dublele manșe din competițiile UEFA după ce a câștigat primul meci pe teren propriu și a pierdut doar de cinci ori. Patru dintre cele cinci înfrângeri au venit după ce în partida tur s-a înregistrat o diferență de un singur gol. Singura excepție a fost în semifinalele Cupei Campionilor Europeni (sezonul 1964/65), când Liverpool a câștigat cu 3-1 acasă și a pierdut în deplasare cu 0-3.
  • Liverpool a câştigat toate cele patru duble în care a condus cu 3-0 după manşa tur. Printre acestea a fost şi succesul cu Borussia Monchengladbach, din finala Cupei UEFA, sezonul 1972/73 (3-0 acasă, 0-2 în deplasare).

Ce au spus cei doi antrenori:

"E nevoie de meciul perfect. Venim după două înfrângeri şi nu e un moment uşor, dar pentru noi această situaţie reprezintă un test. Fotbalul e la fel ca viaţa: o luptă continuă. Avem 90 de minute, plus prelungiri, pentru a obţine calificarea în semifinale.

Ştim foarte bine că avem nevoie de un trofeu european. Nu ştiu dacă va veni acum, dar până la urmă va veni. Toate investiţiile făcute de club în ultimii 10 ani, de la infrastructură până la oameni, duc în această direcţie" - Pep Guardiola.

"E normal ca City să spere că va întoarce rezultatul şi are mijloacele să o facă. Noi trebuie să completăm opera începută în tur, iar acest meci e o oportunitate splendidă. Sunt încântat de această provocare şi de posibilitatea de a o duce pe Liverpool în semfinalele Champions League" - Jurgen Klopp.

AS Roma vs Barcelona (21:45) - Telekom Sport, Look Tv

Echipele probabile:

Roma: Alisson Becker; Bruno Peres, Manolas, Fazio, Kolarov; Pellegrini, De Rossi, Nainggolan; Florenzi, Džeko, El Shaarawy. Antrenor: Eusebio di Francesco.

Absent: Karsdorp (accidentat)

Incerți: Ünder (knee), Perotti (accidentați)

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Paulinho, Busquets, Rakitić, Iniesta; Suárez, Messi. Antrenor: Ernesto Valverde.

Absent: Digne (accidentat)

Arbitri: Clément Turpin (central), Nicolas Danos, Cyril Gringore (asistenți), Ruddy Buquet, Nicolas Rainville (adiționali) - toți din Franța. Al patrulea oficial: Hicham Zakrani (Franța).

Întâlniri directe: 5

Victorii AS Roma: 1

Victorii Barcelona: 2

Remize: 2

Golaveraj: 7-12

Ultimele cinci partide:

AS Roma: două victorii, o remiză și două înfrângeri

  • AS Roma - Fiorentina 0-2
  • Barcelona - AS Roma 4-1
  • Bologna - AS Roma 1-1
  • Crotone - AS Roma 0-2
  • AS Roma - Șahtior Donetsk 1-0

Barcelona: patru victorii și o remiză

  • Barcelona - Leganes 3-1
  • Barcelona - AS Roma 4-1
  • Sevilla - Barcelona 2-2
  • Barcelona - Athletic Bilbao 2-0
  • Barcelona - Chelsea 3-0

Ce s-a întâmplat în meciul tur:

Barcelona - AS Roma 4-1

Au marcat: De Rossi 38' (autogol), Manolas 55' (autogol), Pique 59', Suarez 87'/ Dzeko 80'

De știut despre cele două echipe:

  • AS Roma a pierdut ultimele patru jocuri disputate în sferturile de finală din Champions League.
  • AS Roma vs echipe din Spania într-o dublă manșă: trei victorii și patru înfrângeri. Precedenta dublă manșă disputată de AS Roma cu o formație spaniolă a avut loc în șaisprezecimile ediției trecute a Europa League, când a învins-o pe Villarreal cu 4-0 în meciul tur, disputat în deplasare, impunându-se apoi la general cu 4-1.
  • Deși este pentru a 11-a oară în sferturi, Barcelona nu a reușit să treacă de această fază în trei din ultimele patru sezoane.
  • Parcursul catalanilor în sezonul trecut din Champions League a fost oprit în faza sferturilor chiar de către o echipă italiană: Juventus.
  • Recordul Barcelonei în dublele manșe cu echipele italiene: opt victorii, patru înfrângeri.
  • În meciurile disputate în deplasare cu echipele din Serie A, Barcelona a înregistrat de-a lungul timpului șase victorii, zece remize și șase înfrângeri. Catalanii nu au câștigat niciuna din ultimele șase deplasări (4 remize și două înfrângeri).
  • Barcelona a câștigat 38 din cele 41 de duble manșe disputate în competițiile UEFA după ce a învins în meciul tur de pe teren propriu. Cel mai recent duel de acest gen a fost pierdut de gruparea blaugrana, în sferturile de finală ale Champions League (sezonul 2015/16), în fața celor de la Atletico Madrid (2-1 acasă și 0-2 în deplasare).

Ce au spus cei doi antrenori:

"Rețineți că Barcelona nu a fost construită peste noapte. Această echipă a fost construită de-a lungul anilor, nu doar în cinci sau șase luni sau în câteva zile. Aceasta este principala forță a Barcelonei. Eu sunt doar o parte din acest club (n.r. AS Roma). Îmi transmit gândurile cu convingere. Scopul meu este de a pune o mare pasiune în munca mea, cu bune și cu rele, și trebuie să încerc să fac cât mai puține greșeli" - Eusebio Di Francesco.

"Nu trebuie să credem că am câștigat deja. Avem un rezultat excelent în primul tur, dar asta e tot. Trebuie să jucăm ca și cum ar fi 0-0, pentru că se poate întâmpla orice. Obiectivul nostru este să câștigăm jocul și să nu ne gândim la nimic altceva. Întotdeauna cred că putem pierde, în același mod în care cred întotdeauna că putem câștiga. Avem multe lucruri în favoarea noastră. Ei au jucători buni, totuși, și trebuie să fim gata pentru asta" - Ernesto Valverde.