​Antrenorul franco-bosniac Vahid Halilhodzic a fost concediat, luni, din funcţia de selecţioner al echipei de fotbal a Japoniei după un mandat tumultuos, cu doar luni înainte de Cupa Mondială din Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Vahid HalilhodzicFoto: jfa.jp

El a fost înlocuit de japonezul Akira Nishino, un antrenor experimentat din J-League, a anunţat Federaţia niponă de fotbal (JFA).

"Noi am considerat că noul selecţioner trebuie să provină din rândul federaţiei, ţinând cont că ne mai rămân doar două luni până la Cupa Mondială", a declarat preşedintele JFA, Kozo Tashima, într-o conferinţă de presă.

Numit în luna martie 2015 la cârma echipei, Vahid Halilhodzic i-a condus pe "Samurai" la calificarea pentru a şasea Cupă Mondială consecutivă.

"Dar ultimele rezultate din meciurile de pregătire (1-1 cu Mali, 1-2 cu Ucraina), precum şi comunicarea cu jucătorii au dezamăgit", a adăugat Tashima.

Luni, înaintea oficializării deciziei, cotidianul Nikkan Sports a făcut referire la "un sentiment crescând de criză în privinţa performanţelor echipei, care nu a arătat semne de progres cu mai puţin de 70 de zile înaintea Cupei Mondiale", organizată în perioada 14 iunie-15 iulie în Rusia. O altă publicaţie a făcut referire la "o lipsă de unitate între jucători şi antrenor.

Succesorul său, Akira Nishino (63 ani), actual director tehnic al JFA, este un fost mijlocaş internaţional. El a antrenat mai multe cluburi din J-League, între care Gamba Osaka cu care a câştigat titlul naţional.

Japonia va evolua la Cupa Mondială 2018 într-o grupă cu Columbia, Senegal şi Polonia.