​Ziua de miercuri încheie prima manșă a sferturilor de finală din Champions League cu două partide extrem de interesante. "Camp Nou" va găzdui cea de-a cincea întâlnire dintre Barcelona și AS Roma. Cea mai recentă confruntare dintre cele două formații s-a încheiat cu un categoric 6-1 în favoarea catalanilor, în grupele sezonului 2015/16. Celălalt meci al serii programează un duel 100% englez. Adversare tradiționale în Premier League, Liverpool și Manchester City se vor afla pentru prima dată față în față într-o competiție europeană.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Barcelona vs AS Roma (21:45) - Telekom Sport 1 și Look Plus

Echipele probabile:

Barcelona: Ter Stegen; Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Paulinho, Busquets, Rakitić, Iniesta; Suárez, Messi

Incert: Busquets (recuperare)

Roma: Alisson; Florenzi, Fazio, Manolas, Kolarov; Nainggolan, De Rossi, Strootman; El Shaarawy, Džeko, Perotti

Absenți: Karsdorp, Ünder (ambii sunt accidentați)

Incerți: Nainggolan, Pellegrini (accidentați)

Arbitri: Danny Makkelie (central), Mario Diks, Hessel Steegstra (asistenți), Kevin Blom, Kamphuis Jochem (adiționali) - toți din Olanda. Al patrulea oficial: Jan de Vries (Olanda).

Întâlniri directe: 4

Victorii Barcelona: 1

Victorii AS Roma: 1

Remize: 2

Golaveraj: 8-6

Ultimele cinci partide:

Barcelona: patru victorii și o remiză

  • Sevilla - Barcelona 2-2
  • Barcelona - Athletic Bilbao 2-0
  • Barcelona - Chelsea 3-0
  • Malaga - Barcelona 0-2
  • Barcelona - Atletico 1-0

AS Roma: patru victorii și o remiză

  • Bologna - AS Roma 1-1
  • Crotone - AS Roma 0-2
  • AS Roma - Șahtior Donetsk 1-0
  • AS Roma - Torino 3-0
  • Napoli - AS Roma 2-4

De știut despre cele două echipe:

Precedentele patru întâlniri dintre Barcelona și AS Roma au avut loc în grupele Champions League, în sezoanele 2001/02 și 2015/16. Ultima confruntare a fost câștigată de Barcelona cu un categoric 6-1, chiar pe Camp Nou.

Barcelona se află pentru a 11-a oară consecutiv în sferturile Champions League - un record.

Deși este pentru a 11-a oară în sferturi, Barcelona nu a reușit să treacă de această fază în trei din ultimele patru sezoane.

Parcursul catalanilor în sezonul trecut din Champions League a fost oprit în faza sferturilor chiar de către o echipă italiană: Juventus.

Echipa lui Ernesto Valverde este neînvinsă în cele opt meciuri jucate în actuala ediție a Champions League. Golaveraj: 13-2.

Pe Camp Nou, Barcelona este neînvinsă în Champions League în ultimele cinci sezoane, având 23 de victorii și două remize. Golaveraj: 77-12.

De-a lungul timpului, Messi a marcat 12 goluri în toate cele 19 partide disputate împotriva echipelor italiene în Champions League. Argentinianul a înscris două goluri contra romanilor, ambele în ultima confruntare dintre Barcelona și AS Roma, scor 6-1.

Dacă Andres Iniesta va juca, el va bifa a 21-a apariție în sferturile Champions League, egalând astfel recordul deținut de Ryan Giggs și Xavi.

Ultima dată când AS Roma ajungea în sferturile Champions League era în sezonul 2007/08 al competiției, fază în care a fost eliminată de Manchester United, echipa care avea să câștige trofeul.

Ce au spus cei doi antrenori:

"După ce am văzut meciurile Romei din faza grupelor, nu am fost surprins deloc de faptul că au ajuns atât de departe. Ei se apară solid ca echipă și stau bine și pe faza de atac. Suntem în sferturile Champions League - nu va fi ușor să trecem de Roma și nu-mi place ideea că lucrurile ar putea fi rezolvate după prima manșă. Sper ca fanii noștri să ne încurajeze așa cum au făcut-o cu Chelsea, în optimi" - Ernesto Valverde.

"Mâine, mai mult că niciodată, trebuie să fim o echipă. Am venit aici cu dorința de a face ceva extraordinar, dar, de asemenea, cu mare respect față de oponenții noștri - poate cea mai bună echipă a lumii. Vrem să continuăm să visăm. Trebuie să ii permitem Barcelonei șansele minime posibile, dar trebuie să jucăm fără vreun complex; trebuie să jucăm fotbalul nostru și să nu ne fie frică să avem posesia mingii" - Eusebio Di Francesco.

Liverpool vs Manchester City (21:45) – Telekom Sport 2 și Look Tv

Va fi prima confruntare între cele două echipe în Champions League.

Echipele probabile:

Liverpool: Karius; Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson; Milner, Henderson, Oxlade-Chamberlain; Salah, Firmino, Mané. Antrenor: Jürgen Klopp.

Absenți: Matip, Gomez, Lallana, Klavan, Woodburn, Brewster (accidentați)

Incert: Can (accidentat)

Manchester City: Ederson; Walker, Otamendi, Kompany, Laporte; De Bruyne, Fernandinho, D Silva; Sterling, Jesus, Sané. Antrenor: Pep Guardiola.

Absenți: Mendy, Agüero (accidentați)

Incert: Stones (accidentat).

Arbitri: Felix Brych (central), Mark Borsch, Stefan Lupp (asistenți), Bastian Dankert, Marco Fritz (adiționali) - toți din Germania. Al patrulea oficial: Markus Häcker (Germania).

Intâlniri directe în competițiile interne:

Victorii Liverpool: 87

Victorii Manchester City: 45

Remize: 46

Ultimele confruntări directe (toate în Premier League):

14 ianuarie 2018: Liverpool - Manchester City 4-3

09 septemrbie 2017: Manchester City - Liverpool 5-0

19 martie 2017: Manchester City - Liverpool 1-1

31 decembrie 2016: Liverpool - Manchester City 1-0

02 martie 2016: Liverpool - Manchester City 3-0

Ultimele cinci partide:

Liverpool: trei victorii, o remiză și o înfrângere

  • Crystal Palace - Liverpool 1-2
  • Liverpool - Watford 5-0
  • Man. United - Liverpool 2-1
  • Liverpool - Porto 0-0
  • Liverpool  - Newcastle 2-0

Manchester City: patru victorii și o înfrângere

  • Everton - Man. City 1-3
  • Stoke - Man. City 0-2
  • Man. City - Basel 1-2
  • Man. City - Chelsea 1-0
  • Arsenal - Man. City 0-3

În ultimul deceniu, doar doi jucători au reușit mai multe pase decisive într-un sezon de Champions League decât James Milner în actuala ediție (7). Neymar (2016/17) și Wayne Rooney (2013/14) au avut câte opt.

Liverpool vs Manchester City reprezintă al 11-lea sfert de finală din Champions League între două echipe din aceeași țară și al cincilea în care adversare sunt două echipe din Anglia.

Liverpool va egala recordul lui Atletico și Chelsea de a juca trei sferturi de finală cu o echipă din aceeași țară și are ocazia să câștige pentru a doua oară un astfel de duel (la fel ca Atletico și Chelsea).

Niciuna din cele 10 formații anterioare care au câștigat duelul din sferturi cu o echipă din aceeași țară nu a reușit să ridice trofeul la final.

Ce au spus cei doi antrenori:

"Vrem să mergem cât mai departe posibil în competiție, așa că trebuie să ne confruntăm cu cele mai bune echipe din lume. Încrederea celor de la City este probabil la un nivel remarcabil, dar și noi suntem într-o perioadă bună. Îmi plac sarcinile dificile. Pentru un antrenor este cel mai interesant - ce să faci și cum să-ți pregăteșți jucătorii cât mai bine posibil. Este o mare oportunitate și vom încerca totul pentru a câștiga" - Jürgen Klopp.

"Toată lumea vorbește despre cât de greu va fi cu Liverpool, dar ar fi la fel pentru Barcelona, Bayern sau Sevilla. În sferturile de finală, trebuie să te aștepti ca adversara ta să fie una dintre cele mai dificile echipe din lume. Felul în care jucăm este perfect pentru Liverpool. Bineînțeles că vom încerca să facem ceva [pentru a-i opri], dar simt că cel mai bun mod de a câștiga este să jucăm ca o echipă, așa cum am făcut-o tot sezonul" - Josep Guardiola.