După "plaja" din meciul cu Danemarca și "câmpul cu cartofi" de la disputa cu Franța, pentru România a venit momentul "câmpului de oi". Noul stadion "Ion Oblemenco" a fost inaugurat în noiembrie 2017, iar în prezent gazonul se prezintă într-o stare deplorabilă. Pe bună dreptate, jurnaliștii suedezi au comparat suprafața de joc a stadionului din Bănie cu un câmp păscut de oi. "Cineva a eliberat toate oile din România și le-a pus să pască pe 'Oblemenco' ", a scris publicația Sport Bladet.

Gazonul de pe Ion Oblemenco la partida cu SuediaFoto: frf.ro

"Date recente de la Eurostat: România este a treia țară din UE ca număr de oi. Anul trecut statisticile au contabilizat 9.8 milioane de oi și pare că ieri cineva le-a eliberat pe toate să pască pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova. În orice caz, așa părea.

Am mers în România pentru un meci în luna martie, pe o vreme bună, în fața unui adversar care să opună rezistență. Am ajuns în schimb pe o arenă ultramodernă cu iarbă medievală", a scris publicația Sport Bladet.

Stadionul "Ion Oblemenco" (30.944 locuri) a fost gazda confruntării dintre România și Suedia, câștigată de echipa lui Cosmin Contra cu 1-0. A fost prima partidă pentru naționala României disputată la Craiova după 14 ani.

Vechiul stadion "Ion Oblemenco" (denumit "Central" până în 1996) a fost demolat pentru a se construi o arenă ultramodernă. Lucrările au început în vara lui 2015 și s-au finalizat în toamna anului 2017. Construcția noului stadion a costat 52 de milioane de euro.

Inaugurarea noului stadion din Bănie a avut loc la 10 noiembrie 2017, cu ocazia unui meci amical între CS U Craiova și Slavia Praga. Cehii s-au impus cu 4-0.

Marea problemă a stadionului "Ion Oblemenco" este în continuare gazonul. În plus, condițiile meteo nefavorabile din ultima perioadă au afectat și mai mult suprafața de joc, iar la finalul partidei dintre România și Suedia, gazonul arăta ca un câmp pregătit pentru însămânțare.

Gazonul propriu-zis de pe "Ion Oblemenco"a fost produs de Euro Green, societate nemțească, unul dintre cei trei coloși care produc gazon pentru terenuri de sport, la nivel mondial, potrivit site-ului ucv1948.ro. Înlocuirea unui astfel de gazon (la care constructorii dădeau asigurări că nu se va ajunge, dacă mentenanța este făcută "după manual") ar costa 200.000 de euro.

În august 2017, când gazonul de pe noul Oblemenco nu fusese încă testat, Mircea Crăciun, managerul celor de la Eco Garden Construct, spunea că stadionul din Bănie are cel mai bun gazon din țară: "Aveți cel mai bun gazon din țară, dar cu această calitate vine și o mare responsabilitate. Vorbim despre un tip de gazon foarte pretențios, iar mentenanța trebuie făcută foarte bine."