Ionut Lupescu (49 de ani) si-a lansat azi oficial candidatura la presedintia Federatiei Romane de Fotbal, in prezenta unui numar impresionat de fosti fotbalisti, multi dintre ei din "Generatia de Aur". "Nu e o misiune usoara si nu am sa pot sa o fac daca nu sunteti alaturi de mine. E foarte important ca oamenii din fotbal sa revina acolo unde le e locul", a spus fostul international.

Ionut LupescuFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

"Ma bucur sa va vad in numar atat de mare. Faptul ca sunteti atatia aici imi da mie convingerea ca am luat decizia care trebuie, pentru ca nu a fost o decizie usoara. Am decis sa fac acest pas - cateodata trebuie sa iesi din zona de confort - pentru ca se poate face mult mai mult pentru fotbalul romanesc. Am avut privilegiul sa vad la UEFA aspectul general al fotbalului european si mi-am dat seama ca decalajaul acesta dintre estul Europei si vestul Europei va fi si mai mare daca noi in fotbal nu luam deciziile intr-o directie buna, masuri mai radicale. Este singurul lucru care se poate face acum pentru a nu cadea si mai jos. Nu pot sa fac singur, ci numai impreuna cu aceasta care este aici. E foarte important ca noi, impreuna, sa recredibilizam fotbalul romanesc, sa aducem oamenii pe stadioane, sa aducem sponsorii si legiuitorii langa noi. Nu e o misiune usoara si nu am sa pot sa o fac daca nu sunteti alaturi de mine. E foarte important ca oamenii din fotbal sa revina acolo unde le e locul", a declarat Lupescu.

Despre programul propus de Gica Hagi

"As fi cel mai mare prost sa nu fac chestia asta (nr. sa mizeze pe planul de dezvoltare conceput de Hagi). Pai, el nu numai ca a scris, dar l-a si implementat. Si a dat si roade. Cum adica sa nu pot sa vin la ti el si sa-i cer sfaturi si sa-mi impartaseasca din experienta lui.

Toti cei care au facut ceva sunt importanti, pentru ca decizia nu poate fi doar a mea, ci a oamenilor de fotbal. Si numai asa am putea sa dezvoltam fotbalul romanesc. Hagi face asta de 8 ani. M-as bucura ca Hagi sa ramana" a adaugat fostul mijlocas.

Ce a promis Ionut Lupescu:

  • Va infiinta un Comitet Strategic pentru fotbal: "Vreau sa aduc toti fostii selectionerii la aceeasi masa. Impreuna sa dezbatem ADN-ul fotbalului romanesc".
  • Schimbarea formatului competitional din Liga 1: "Sistemul competitional trebuie schimbat, trebuie ca echipele sa fie in plina forma atunci cand sunt meciuri de play-off. Toate lucrurile acestea trebuie discutate, sa vedem ce facem in urmatorii 5-6 ani".
  • Schimbarea legislatiei din sport, pentru ca echipele sa beneficieze de facilitati fiscale: "Trebuie sa convingem leguitorul ca avem nevoie de legi pentru sport, avem nevoie ca sportul sa fie o prioritate in urmatorii 9-10 ani".
  • Centralizarea corecta a datelor: "Trebuie sa facem o centralizare corecta a datelor. Datele pe care le furnizeaza FRF acum nu sunt reale, le-am verificat. Daca facem un nou ADN, trebuie sa stim unde suntem, cati jucatori, arbitri si suporteri avem. Doar asa putem pleca spre dezvoltare".
  • Organizarea unor competitii internationale in Romania: "Cu administratia 2005-2011 am adus la Bucuresti finala Europa League, apoi am adus Campionatul European U19 in 2011 si impreuna am facut ca Bucurestiul sa fie printre orasele de la Euro 2020. Vreau sa continui asa, dar si la fustsal si fotbal feminin. Trebuie sa ne impunem obiective clare, masurate si controlate. Doar impreuna putem salva fotbalul romanesc".

La lansarea candidaturii lui Ionut Lupescu au participat, printre altii, Gheorghe Hagi, Ciprian Marica, Bogdan Stelea, Dan Petrescu, Florin Raducioiu, Gheorghe Popescu, Tudorel Stoica, Dorin Mateut, Florin Prunea, Ioan Andone, Victor Piturca, Adrian Ilie, Mircea Sandu, Daniel Pancu, Daniel Niculae, Cristian Chivu, Marius Lacatus, Gino Iorgulescu, Ionel Ganea, Basarab Panduru, Razvan Rat si Adrian Iencsi.

Mircea Lucescu a transmis un mesaj video, la fel Sir Alex Ferguson, care i-a urat succes lui Lupescu la alegerile pentru presedinta FRF.

Florin Raducioiu: "O sa incerc sa sparg gheata, nu este simplu. Il cunosc pe Ionut Lupescu de peste 35 de ani, am impartasit momente superbe, il consider un frate, am invatat foarte multe de la el. Noi, membrii Generatiei de Aur, am decis sa formam o echipa si sa-l sustinem. Pentru mine ramai un frate, te sustin pana la capat, esti persoana care poate schimba fotbalul romanesc."

Cristi Chivu: "Sunt aici pentru ca sustin un om, un prieten, sustin ceea ce cred eu ca fotbalul romanesc are nevoie. Sunt aici pentru ca in ultimii ani am avut onoarea si placerea sa colaboram la UEFA. Stiu ce reprezinta el pentru acea institutie. Consider ca este omul potrivit, la locul potrivit, la timpul potrivit pentru tot ce reprezinta fotbalul romanesc".

Mircea Lucescu: "Sunt Mircea Lucescu si de la Istanbul va transmit un salut. Cred ca Ionut ar merita sa fie presedintele federatiei avand in vedere experienta pe care a acumulat-o in administratie. Ai renuntat la o cariera sigura la nivel international pentru a prelua fotbalul romanesc si sunt convins ca meriti din plin acest lucru. Daca vei castiga trebui sa aduci idei, entuziasm si capacitatea de a conduce. Iti doresc sa reusesti".

Alex Ferguson: "Iti multumesc pentru tot ce ai facut la UEFA, ai facut o munca extraordinara. Iti urez succes in cariera pe care ai ales-o. Tara ta are nevoie de experienta ta. Toti antrenorii din comitetul de la UEFA iti urmeaza mult succes si sunt alaturi de tine. Meriti sa castigi aceste alegeri si sunt convins ca poti face o treaba extraordinara".

Mircea Sandu: "Vedeti ce echipa are Ionut Lupescu. Cand vedeti ce oamenii sunt aici... sunt staruri, modele, oameni realizati. Sunt aici sa-l sustina si sa le arate oamenilor ca pot sa faca acest pas. Cand Burleanu a spus ca Lupescu este sustinut de o gasca, ar fi trebuit sa-si dea demisia. Acestor oameni li s-a cantat imnul in teren, nu in tribuna. Tu stai cu mingea la subrat, ca sa nu te accidentezi. Am raspuns invitatiei pentru a fi alaturi de fostii colegi de nationala si angajati ai federatiei. Speram ca prin proiectul pe care il lanseaza sa convinga lumea, oamenii de la cluburi, ca este cel mai bun si merita sa fi ales.

Ionut Lupescu merita sa fie ales. Are experienta, a fost 40 de ani pe teren, dar a lucrat vreo 15 ani la UEFA. Eu vad un program de 8 ani, nu vad un mandat de 4 ani, pentru a vedea ce este incalcit si gresit in acest moment. Daca va fi ales, Lupescu va candida si in Comitetul Executiv la UEFA si cred ca va obtine o functie. Lupescu a muncit la UEFA si pentru Romania", a spus fostul conducator al FRF.

In varsta de 49 de ani, Ionut Lupescu a evoluat de 74 de ori pentru nationala Romaniei si a jucat de-a lungul carierei la echipe precum Dinamo, Bayer Leverkusen, Borussia Monchengladbach, Bursaspor si Al-Hilal.

El a fost director general in cadrul FRF in perioada 2005-2011, apoi a devenit oficial la UEFA, ocupand functie de sef al Comisiei tehnice, scrie News.ro.

Alegerile pentru presedintia Federatiei Romane de Fotbal sunt programate pe 18 aprilie si, pana acum, oficial, si-au anuntat candidatura Razvan Burleanu, Ionut Lupescu, Marcel Puscas, Victoras Iacob si Sorin Raducanu.