Manuel Burga, fost presedinte al federatiei din Peru, a fost achitat, marti, la New York, in procesul in care fosti responsabili sud-americani au fost judecati pentru coruptie, relateaza AP. Burga, in varsta de 60 de ani, era acuzat de trafic de influenta. Fostul conducatoral federatie peruane a plans dupa pronuntarea achitarii, potrivit news.ro.

"Dumnezeu sa binecuvanteze America. Asta este tot ce pot sa spun", a spus Burga la iesirea din sala de judecata. Saptamana trecuta, in acelasi proces, Jose Maria Marin, fost presedinte al Federatiei Braziliene de Fotbal, si Juan Angel Napout, fost presedinte al federatiei din Paraguay si al confederatiei sud-americane, Conmebol, au fost declarati vinovati.

Marin, in varsta de 85 de ani, a fost gasit vinovat pentru sase din cele sapte capete de acuzare, iar Napout pentru trei din cele cinci capete de acuzare. Pedeapsa maxima pentru capetele de acuzare de care se fac vinovati cei doi este de 20 de ani de inchisoare. Judecatorul federal Pamela Chen va anunta sentinta in urmatarele saptamani.

Potrivit anchetatorilor, conducatori ai unor foruri fotbalistice au primit sume mari de bani din partea unor societati care doreau sa obtina drepturile de televizare ale unor competitii din America de Sud. In aceasta ancheta, au fost puse sub acuzare de justitia americana 42 de pesoane, fosti oficiali si reprezentanti ai unor retele de televiziune si companii de marketing sportiv.

Primul condamnat in acest caz a fost Hector Trujillo, in varsta de 63 de ani, fost secretar general al federatiei din Guatemala. La finalul lui octombrie, el a primit opt luni de inchisoare. La scurt timp, fostul secretar general al federatiei din Insulele Cayman Costas Takkas a fost condamnat la 15 luni de inchisoare in acelasi dosar. Jorge Delhon, un fost oficial argentinian, al carui nume a aparut in cazul coruptiei de la FIFA, s-a sinucis, la mijlocul lunii noiembrie, dupa ce s-a aruncat in fata unei tren.