DNA a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva unor personaje importante din fotbal, acuzate de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Tintele sunt: Ioan Becali, Victor Becali (impresari), Gica Popescu (fost impresar), Sica Puscoci (fost impresar), George Copos (patron Rapid), Jean Padureanu (presedinte Gloria Bistrita), Mihai Stoica (fost director Otelul Galati), Cristi Borcea (director executiv Dinamo), Gheorghe Netoiu (fost actionar Dinamo), Mircea Stoenescu (fost presedinte Dinamo). DNA a anuntat ca a strins probele, anchetind nereguli la transferuri efectuate intre 1999 si 2005.

Ca regula generala, mai toate sumele pe care cluburile le declara in presa atunci cind realizeaza tranzactii nu sunt reale. Din acest punct de vedere, ancheta DNA nu face altceva decit sa confirme ca a existat tot timpul un joc intre sumele declarate in presa, cele declarate la federatie si cele reale.

Iar istoria spune: cluburile au ascuns sume de transfer pentru a nu plati taxe; pentru a nu plati cotele cuvenite altor cluburi cu care detineau jucatori in co-proprietate; pentru a ascunde sume ce erau platite unor persoane care detineau drepturi federative asupra unor jucatori (erau proprietari ai unor fotbalisti, practica interzisa ferm in ultimii ani de FIFA si UEFA).

Florin Bratu. Galatasaray Istanbul l-a achizitionat de la Rapid (2004), giulestenii anuntind ca gruparea turca a platit 1,25 milioane dolari. Dezvaluirile ulterioare au demonstrat ca Galasaray platise de fapt 2,75 milioane dolari, restul de 1,5 milioane intrind in conturile impresarilor Gica Popescu si Giovani Becali.

Cosmin Contra. S-a transferat in 1999 de la Dinamo la Alaves (Spania). Valoarea declarata a transferului a fost de 600.000 de dolari, in vreme ce informatiile primite din Spania spun ca indemnizatia se ridica la 1,8 milioane de dolari.

Cristian Dulca. In decembrie 1998, Rapidul l-a vindut la Poohang Steelers (Coreea). La federatie a fost inscrisa o suma de transfer de 120.000 de dolari. Dupa o perioada, s-a descoperit ca suma reala fusese de 600.000! Cum s-a ajuns la aceasta descoperire? Dulca era detinut in co-proprietate de Rapid si CFR Cluj (clubul de unde venise in Giulesti). Conform intelegerii anterioare, la orice transfer al lui Dulca, CFR Cluj urma sa primeasca 35 la suta din indemnizatia de transfer: pentru a primi cit mai putin, suma declarata a fost micsorata...

Paul Codrea. Transferat in 2000 de la FC Arges la Genoa (Italia).

Florin Cernat. Dinamo Kiev l-a cumparat de la Dinamo Bucuresti (2001): oficialii bucuresteni au avansat o suma de 1 milion de dolari. Reporterii au sustinut ca era vorba despre o indemnizatie de transfer de trei ori mai mare.

Bogdan Mara. Transferat in 2001 de la FC Arges la Alaves (Spania).

Lucian Sinmartean. A plecat de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena contra unei sume declarate de 600.000 de euro (2003). Exista suspiciuni ca banii platiti pentru Sinmartean au fost mult mai multi (900.000).

Dan Alexa. Transfer in 2004, de la Dinamo la Beijing Hyundai (China).

Nicolae Mitea. In 2003 a fost cumparat de Ajax de la Dinamo - a fost unul dintre cele mai stranii transferuri, pentru ca in momentul in care olandezii l-au recrutat, Mitea nu bifase decit 9 prezente in tricoul lui Dinamo.

Adrian Mihalcea. Atacantul lui Dinamo a fost achizitionat de Genoa (Italia), in anul 2004; scenariul a fost acelasi: suma declarata a fost de 1 milion de dolari; ulterior s-a speculat ca bucurestenii incasasera mai mult.

Ionel Ganea. Una dintre cele mai profitabile mutari ale vremii - de la Gloria Bistrita a ajuns la VfBSttutgart (Germania). La vremea transferului, suma declarata a fost de 600.000 dolari. Presa sportiva a sustinut ca banii primiti au fost de 4 ori mai multi!

Iulian Arhire. Echipa coreeana Poohang Steelers l-a cumparat de la Otelul Galati contra sumei de 200.000 de dolari