O sesiune a Parlamentului European pe tema evaziunii fiscale a fotbalistilor s-a transformat marti intr-un proces al modului in care clubul FC Barcelona l-a sustinut pe starul sau argentinian Lionel Messi dupa condamnarea acestuia in urma problemelor cu fiscul spaniol, scrie presa belgiana, citata de Agerpres.

Parlamentul EuropeanFoto: Parlamentor.ro

Federatia internationala de fotbal (FIFA) a apreciat ca adunarea parlamentara nu are dreptul sa aduca la ordine cluburi sau jucatori pentru evaziune fiscala. Eurodeputatii din cadrul comisiei care ancheteaza documentele Panama Papers au insa o alta parere pe aceasta tema, scrie cotidianul "7 sur 7".

Lionel Messi a fost condamnat pentru frauda fiscala in 2016. Atacantul argentinian a primit o amenda de 2,1 milioane euro pentru ca a eludat impozitele prin intermediul unor societati offshore. El a primit, totodata, o pedeapsa de 21 de luni de inchisoare cu suspendare. FC Barcelona a demarat atunci o campanie de sustinere a vedetei sale pe retelele de socializare, sub sloganul "We are all Leo Messi" (Noi toti suntem Leo Messi).

Unii dintre europarlamentari au criticat insa campania respectiva. "Messi a fost declarat vinovat si a fost sanctionat. Aceasta campanie este imorala si in contradictie cu valorile promovate de catre FIFA", a afirmat europarlamentarul Louis Michel.

Federatia internationala de fotbal a preferat sa se distanteze de acest subiect, afirmand ca se ocupa doar de joc si nu de fiscalitate. "Este o problema de legislatie nationala. Competentele noastre sunt limitate si facem ceea ce sta in puterea noastra pentru a investiga aspectele sportive", a argumentat Kimberly Morris, oficial in cadrul FIFA.

Raspunsul i-a nemultumit de europarlamentarii prezenti la sedinta de marti, care au luat in vizor inclusiv Federatia internationala de fotbal, confruntata in ultimii ani cu scandaluri legate de coruptie si spalare de banii. In prezent, atribuirile urmatoarelor doua editii ale Cupei Mondiale, Rusia 2018 si Qatar 2022, fac obiectul unor anchete judiciare.

"FIFA vede legislatia pentru agentii de jucatori doar ca pe un cadru la care statele membre trebuie sa se adapteze. Acest lucru a dus la reguli divergente in functie de tara, ceea ce face foarte dificil de urmarit practicile incorecte", a comentat Gregor Reiter din cadrul European Football Agents Association (EFAA).

Comisia de ancheta a Parlamentului European va da publicitatii raportul sau final asupra Panama Papers in noiembrie sau decembrie.