Fostul impresar Ioan Becali, fostul actionar dinamovist Cristian Borcea si fostul fotbalist Liviu Ciobotariu au fost condamnati, joi, de un tribunal din Liege la cate sase luni de inchisoare cu suspendare pentru frauda fiscala, in dosarul transferurilor efectuate de Standard Liege, intre 1999 si 2004, informeaza News.ro.

Foto:

De asemenea, cei trei au primit amenzi de cate 11.000 de euro si le-au fost confiscate sume de cate 24.000 de euro, informeaza 7sur7.be, citat de News.ro.

Antrenorul Liviu Ciobotariu a declarat ca nu a primit nicio instiintare privind aceasta sentinta: "Cunosc cazul, dar nu am fost instiintat de vreo condamnare si nu pot sa comentez in momentul de fata".

Becali, Borcea, Ciobotariu si alte persoane importante din fotbalul belgian, printre care Luciano D'Onofrio, Alphonse Costantin, Michel Verschueren, Ivica Mornar, Pierre Delahaye, Pierre Francois si Michel Preud'homme, au fost trimisi in judecata, in 2014, fiind acuzati de fals, uz de fals, abuz de bunuri sociale si frauda fiscala, intr-un dosar care se refera la transferurile efecutate de clubul Standard Liege in perioada 1999-2004.

Potrivit procurorilor, un mecanism de facturare a permis fraudarea fiscului belgian si sustragerea de la plata impozitelor pe transferuri in cazul mai multor fotbalisti, prin varsarea unor importante sume de bani, care reprezentatau idemnizatiile lor, in conturile unor societati.

Dintre cei acuzati initial, 19 persoane au negociat cu parchetul incetarea urmaririi penale, in schimbul achitarii unor sume de bani. Doar noua persoane, intre care Pierre Delahaye, fost conducator al clubului Standard, au mai facut obiectul acestui dosar. In cazul acestuia, instanta l-a gasit vinovat, joi, de mai multe fraude fiscale, dar a hotarat suspendarea pronuntarii pentru o perioada de trei ani, considerand ca n-a comis el respectivele fapte, ci doar a avut cunostinta de ele, in calitate de angajat al clubului. Delahaye si-a sustinut nevinovatia pe toata durata procesului.

Ceilalti inculpati, fostii jucatori Ivica Dragutinovici, Sambegou Bangoura si Joseph Enakarhire si impresarii Stanimir Prelici si Alfred Kibembe au fost condamnati la pedepse intre patru si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Liviu Ciobotariu a fost transferat de la Dinamo la Standard Liege la inceputul anului 2000.

Cristian Borcea si Ioan Becali au fost judecati si condamnati in martie 2014 si in dosarul transferurilor de jucatori din Romania, la cate sase ani si patru luni de inchisoare. Borcea se afla inca in penitenciar, in timp ce Becali a fost eliberat conditionat, in septembrie, dupa ce a executat doi ani si sase luni din pedeapsa.