Asa cum a promis la finalul partidei dintre Viitorul Constanta si Dinamo (scor 1-1), Gica Hagi a prezentat, miercuri, o scrisoare deschisa adresata mass-media si celor implicati in lumea fotbalului romanesc.

Gheorghe HagiFoto: academiahagi.tv

Scrisoarea deschisa a lui Gica Hagi

"Am slujit peste 20 de ani fotbalul romanesc ca jucator activ, iar dupa ce am abandonat activitatea fotbalistica investesc intr-un proiect frumos pentru tineri, lucru pe care il fac de mai bine de sapte ani. Avem cea mai noua baza sportiva privata de dupa Revoluţie, avem 300 de copii, suntem campionii Romaniei U19 in ultimii cinci ani, reprezentam Romania in Youth League, iar in urma cu trei ani am devenit campioni la toate categoriile (juniori A, B si C) - lucru unic in fotbalul romanesc.

Doresc sa prezint doar câteva argumente solide legate de selecţia de la loturile naţionale, lucruri care dovedesc faptul ca eu sunt cel atacat, nicidecum ca eu sunt cel care atac, asa cum s-a tot prezentat în presa în ultima perioada:

1. Mitriţa a disparut de la lotul U21 dupa ce era cel mai bun jucator „unu contra unu” din Liga I (conform statisticilor InStat) chiar daca juca în Italia la o echipa care a reusit promovarea in Serie A.

2. Balasa, liderul generaţiei ‘95, n-a mai fost convocat nici el dupa ce a jucat meci de meci pentru echipa de club cu care a promovat în Serie A.

3. Manea, cel mai tanar debutant din istoria naţionalei de seniori a României si capitanul generaţiei ’97, a disparut si el din anturajul lotului U21.

4. Tanase, cel mai decisiv jucator U21 din sezonul precedent al Ligii I (goluri si assist-uri), a ajuns sa fie rezerva sau neconvocat la lotul de tineret, in condiţiile in care alţi jucatori nu evoluau constant la echipele de club si erau titulari sau "capitani" la tineret.

5. Un alt argument solid este ceea ce se petrece cu Ianis Hagi. Este de patru ani capitanul echipei naţionale de juniori (generatia 98), in sezonul trecut a evoluat in 31 de meciuri pentru FC Viitorul (echipa cu cel mai bun atac din Liga I) fiind si capitanul echipei, a fost declarat cel mai bun tanar jucator din Liga I pe baza voturilor antrenorilor si capitanilor de echipa din Liga I si a fost transferat intr-unul din cele mai puternice campionate ale Europei la o echipa din primele cinci din Serie A.

Toate aceste performanţe nu au fost suficiente pentru ca Ianis sa primeasca vreo promovare la un lot naţional superior ca varsta, nici macar sa fie chemat la vreun antrenament.

Rog mass-media si ziarele de sport sa scoata din arhive si sa ne spuna daca a mai existat vreun jucator U21 talentat si valoros cu astfel de performante, care sa nu fi obtinut nici macar o promovare.

Prin doar cateva argumente sper ca am demonstrat ca eu sunt cel atacat constant prin diferite forme. Eu m-am nascut sa castig si sa fac diferenţa, nu sa atac.

Cu acelasi respect, Gheorghe Hagi (manager tehnic FC Viitorul si Academia Hagi)".