UEFA a anuntat ca va efectua modificari pentru editiile 2018/2019, 2019/2020 si 2020/2021 ale cupelor europene, cele mai importante vizand calificarea directa in faza grupelor Ligii Campionilor a echipelor castigatoare ale Europa League si a primelor patru echipe din campionatele clasate pe primele patru pozitii in ierarhia coeficientilor, transmite News.ro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Principalele schimbari anuntate de UEFA, potrivit News.ro:

  • Castigatoarele Europa League se vor califica automat in grupele Ligii Campionilor (acum, in functie de coeficient, acestea pot evolua si in play-off).
  • Primele patru echipe din campionatele clasate pe primele patru pozitii in ierarhia coeficientilor se vor califica direct in grupele Ligii Campionilor.
  • Va exista un nou sistem al coeficientilor cluburilor: cluburile vor avea coeficienti bazati doar pe propriile performante (se elimina cota tarii din coeficientul clubului, cu exceptia cazurilor in care coeficientul clubului este mai mic de 20 la suta din cel al federatiei nationale).
  • Se va tine cont de succesul istoric in competitie in calculul coeficientului (puncte pentru titlurile europene anterioare, cu sporirea importantei castigarii Ligii Campionilor si Ligii Europa).
  • Distributia financiara va creste semnificativ in ambele competitii (echipele eliminate in preliminarii vor primi mai multi bani).
  • Distributia financiara va avea patru componente: premiu pentru participare, performanta, coeficientul clubului si market pool. Performantele vor fi mai bine recompensate, in timp ce cota din market pool va scadea.

UEFA va pastra traseele diferite pentru campioane si non-campioane in preliminariile Champions League si formatul fazei grupelor ambelor competitii (32 de echipe in Champions League si 48 in Europa League).