​Turcia a emis un mandat de arestare pe numele fostului international de fotbal Hakan Sukur in ancheta privind tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie, fiind acuzat ca este "membru al unei grupari teroriste armate" transmite The Guardian.

Foto:

Sukur este acuzat de procurori ca este "membru al unei grupari teroriste armate", o referire la organizatia din SUA a clericului de opozitie Fethullah Gulen, pe care Ankara il acuza ca s-a aflat in spatele unei lovituri de stat, potrivit agentiei nationale de stiri Anadolu. Se pare ca Sukur si familia sa ar fi plecat anul trecut din Turcia in Statele Unite.

Sukur a fost acuzat in februarie ca l-a insultat pe Twitter pe presedintele Recep Tayyip Erdogan si risca sa fie condamnat la patru ani de inchisoare. Sukur a afirmat ca nu a intentionat sa il vizeze pe presedinte, insa procurorii au declarat ca tweet-urile au fost "in mod clar legate" de presedintele turc.

Sukur, a carui cariera s-a desfasurat in perioada 1987-2007, a fost cel mai bun marcator din istoria nationalei de fotbal a Turciei, cu 51 de goluri in 112 de aparitii. Printre echipele la care a evoluat se numara Galatasaray, Internazionale si Blackburn Rovers. Sukur a jucat o mare parte din cariera la Galatasaray, unde a fost si coleg cu Gheorghe Hagi si cu Gheorghe Popescu.

Dupa retragerea din activitate, a intrat in politica, iar in 2011 a fost ales parlamentar din partea partidului lui Recep Tayyip Erdogan, partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP). In 2013, fostul fotbalist a demisionat din partid si a ramas parlamentar independent. Sukur a candidat si in 2015, dar nu a mai fost ales.

Fortele de Politie au perchezitionat o locuinta din Istanbul, care se crede ca ii apartine lui Sukur. De asemenea, a fost inspectata si casa din Sakarya a tatalui fotbalistului.