​Portugalia si Franta se afla la doar o singura partida distanta de castigarea Euro 2016, competitie care se va incheia in aceasta seara. De la ora 22:00, cele doua natiuni se vor duela in finala turneului final pe "Stade de France". Meciul va putea fi urmarit in direct pe Dolcesport si Protv si LiveText pe HotNews.ro. Daca pentru lusitani ar putea fi primul trofeu major din istorie, francezii au mai castigat Euro in 1984 si in 2000.

Echipele probabile:

Portugalia: Rui Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - William Carvalho, Adrien, João Mário, Renato Sanches - Nani, Ronaldo.

Franta: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet - Giroud.

Portugalia vs Franta:

Cele doua nationale s-au intalnit de 24 de ori de-a lungul timpului. Portugalia are 5 victorii, Franta are 18, iar o disputa s-a incheiat nedecis. Golaveraj: 28-49 in favoarea francezilor.

  • Portugalia nu a castigat niciodata Campionatul European de Fotbal. Ultima performanta notabila in aceasta competitie a fost disputarea finalei din 2004, atunci cand lusitanii au fost si tara organizatoare. Au pierdut insa surprinzator in fata Greciei, scor 0-1.
  • Un alt rezultat demn de evidentiat pentru Portugalia este un loc trei la Cupa Mondiala din 1966.
  • Franta nu ar fi la primul trofeu al Euro castigat, "cocosii" impunandu-se si la editiile din 1984 si 2000. De asemenea, francezii au cucerit si Cupa Mondiala in 1998, atunci cand au fost tara gazda.

Cum au ajuns cele doua in finala Euro 2016

Portugalia: Locul 3 in grupa F, dupa 1-1 cu Islanda, 0-0 cu Austria si 3-3 cu Ungaria. Apoi, 1-0 cu Croatia in optimi, 6-4 cu Polonia in urma loviturilor de departajare in sferturi, 2-0 cu Tara Galilor in semifinale.

Franta: Primul loc in grupa A, dupa 2-1 cu Romania, 2-0 cu Albania si 0-0 cu Elvetia. Apoi, 2-1 cu Irlanda in optimi, 5-2 cu Islanda in sferturi, 2-0 cu Germania in semifinale.

Ce au spus cei doi selectioneri inainte de finala Euro

"Am spus dinainte ca obiectivul nostru este sa jucam finala si sa o castigam. Suntem increzatori, pentru ca vrem sa ii facem fericiti pe portughezi. Vrem sa le dam un motiv de bucurie. Nu cred ca are sens sa vorbim despre echipa Frantei. Toata lumea o cunoaste foarte bine. Am spus inca de la inceput ca exista trei favorite la aceasta competitie: Franta, Spania si Germania. Si mai erau alte candidate, inclusiv Portugalia, care poate chiar sa castige trofeul. Daca ar trebui sa fim atenti la individualitati, ne-am face griji in legatura cu toti jucatorii. Ar trebui sa spun numele fiecarui jucator din echipa Frantei. Franta are jucatori celebri, de calitate, care evolueaza la echipe mari din intreaga lume. Fiecare poate face diferenta, dar si Portugalia are o echipa puternica, cu jucatori care pot face diferenta" - Fernando Santos, antrenor Portugalia.

"Avem oportunitatea de a deveni campioni europeni. Jucatorii stiu ca este un privilegiu faptul ca joaca finala Euro-2016 acasa, la Paris. Nu am avut sansa sa lucram la tactica de la semifinala, dar sunt increzator ca jucatorii mei vor fi pregatiti pentru acest meci urias. Titlul obtinut de mine in 2000 apartine trecutului (n.r in calitate de jucator). Aceasta este povestea lor (a jucatorilor). Eu fac parte din poveste, bineinteles, pentru ca sunt antrenorul. Faptul ca am castigat trofee majore ca jucator ma ajuta, dar eu nu vorbesc niciodata despre trecut. Echipa Portugaliei are multa calitate si nu a ajuns intamplator in finala. La fel ca noi, portughezii au fost criticati la inceputul turneului. La fel ca noi, au ajuns in finala. Sunt o echipa experimentata, care isi poate modifica sistemul in functie de adversari" - Didier Deschamps, antrenor Franta.

Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia), ajutat de asistentii Simon Beck si Jake Collin si de aditionalii Anthony Taylor si Andre Marriner. Rezerva va fi Viktor Kassai din Ungaria, iar rezerva a asistentilor Gyorgy Ring.