​Odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, sute de fotbalisti straini si-ar putea pierde dreptul de a juca in Regat, acesta fiind un moment de cotitura si pentru Premier League, unul din cele mai puternice campionate din lume. Viitoarele restrictii ar putea slabi puterea formatiilor britanice, insa ar putea fi benefice pentru cresterea in valoare a nationalei Angliei (ar fi obligati sa foloseasca mai multi jucatori autohtoni).

Premier League logoFoto: premierleague.com

Marea Britaniei a votat iesirea din Uniunea Europana, iar aceasta decizie va influenta puternic si sportul. Astfel, sute de jucatori de fotbal din strainatate si-ar putea pierde dreptul de a munci in Regat, regulile fiind stricte in acest sens, informeaza Telegraph.co.uk.

Nu doar jucatorii vor fi afectati, ci si antrenorii straini care pregatesc echipe din Premier League. Mai multi conducatori de cluburi din Marea Britanie au avertizat in ultima perioada ca efectul iesirii GB din UE va fi unul devastator. De altfel, chiar si conducatorii din Premier League au precizat ca au fost in favoarea ramanerii Marii Britanii in UE, un exemplu in acest sens fiind presedintele executiv al Premier League, Richard Scudamore.

Conform unei decizii din 15 decembrie 1995 (hotararea in cazul "Bosman"), numarul de jucatori straini din tarile UE care evolueaza in campionatul unui alt stat membru nu poate fi limitat. In aceste conditii, s-a ajuns ca unele echipe din Premier League sa nu aiba niciun englez in primul "11" la anumite partide.

Conform sustinatorilor Brexit, aceasta mutare va fi benefica pentru nationala Angliei, care ar urma sa creasca in valoare.

Cu siguranta, urmatoarea perioada va fi una de incertitudine, iar conform presei britanice de specialitate o posibila solutie ar putea fi aplicarea criteriilor de obtinere a unui permis de munca asemanatoare celor pentru jucatorii extra-comunitari:

Ce spune regulamentul despre extra-comunitari

Un fotbalist venit dintr-o tara clasata pe primele 10 locuri in clasamentul FIFA trebuie sa fi jucat in 30% din meciurile internationale cu doi ani inainte de solicitarea permisului de munca in Regat.

Se aplica idem - tara pe locurile 11-20, jucatorul sa fi jucat in 45% din partide

- tara pe locurile 21-30, jucatorul sa fi jucat in 60% din partide

- tara pe locurile 31-50, jucatorul sa fi jucat in 75% din partide.

Jucatori precum Dimitri Payet, N'Golo Kante si Anthony Martial nu ar fi putut fi transferati in urma cu an de zile daca Marea Britanie nu ar fi facut parte din UE, sustine Telegraph.co.uk. Jucatori sud-americani precum Diego Costa (Chelsea) si Philippe Coutinho (Liverpool) au "ocolit" permisul de munca prin obtinerea cetateniei europene inainte de a veni in Anglia.

"Daca vrem sa ramanem cea mai buna liga din lume, trebuie sa ramanem in UE" - Jonathan Barnett, agent de jucatori.

"Ce se va intampla de acum cu intrecerile noastre sportive? Trebuie gandit foarte repede daca vom schimba regulile sau daca vom incerca sa le dam sportivilor un tratament preferential. Este putin probabil ca in fotbal, de exemplu, cetatenii europeni vor avea aceeasi libertate ca si pana acum" - Maria Patsalos, Sports Immigration Partner.

Patsalos mai precizeaza ca este greu de crezut ca jucatorii care evolueaza deja in Premier League si au angajamente semnate sa fie obligati sa intre in noua procedura dupa Brexit, insa pana la urma nimic nu este deja stabilit.

"Este evident ca formatiile din Premier League vor fi limitate in a aduce jucatori cu adevarat importanti de la tarile puternice din Europa, cu un loc bun in clasamentul FIFA. Acest lucru se poate traduce prin scaderea in valoare a Premier League si prin cresterea nejustificata a cotelor unor fotbalisti buni" - Dr Babatunde Buraimo, expert la Universitatea din Liverpool in materie de economie in sport.

Nu doar fotbalul va avea de suferit dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana. Conform "Cotonou Agreement" si "Kolpak Ruling" din 2003, sportivii din Africa, Caraibe si Pacific se bucurau de aceleasi drepturi precum jucatorii din UE.

Din acest punct de vedere, vor fi afectate sporturi precum rugby si cricket, discipline unde evolueaza multi jucatori din Africa de Sud, Caraibe si insulele din Pacific.

Nici Real Madrid nu este scutita de probleme, in urma Brexit-ului Gareth Bale urmand sa fie considerat jucator extracomunitar. In aceste conditii, campioana Europei trebuie sa renunte la unul dintre James Rodriguez (Columbia), Casemiro (Brazilia) sau Danilo (Brazilia) pentru a ramane cu trei extracomunitari in lot, asa cum prevede regulamentul.