Aproape jumătate dintre participanţii la un studiu IRES cred că naţională României va ajunge în optimile Campionatului European de Fotbal. In ciuda optimismului, putini respondenti stiu cine e capitanul nationalei. In ce priveste jucatorul preferat de la nationala, acesta e stelistul Nicusor Stanciu.

Nicusor Stanciu Foto: AGERPRES

Aproape jumătate dintre participanţii la un studiu IRES cred că naţională României va ajunge în optimile Campionatului European de Fotbal. Peste o treime dintre ei sunt chiar mai optimişti şi cred că echipa va depăşi faza optimilor: 18% apreciază că Naţionala va ajunge în sferturile de finală, 10% cred că va ajunge în semifinală, 5% estimează că România va fi finalistă, iar 3% cred chiar că echipa noastră va câştiga această competiţie.

Cât priveşte performanţa României în grupa A, 6 din 10 respondenţi sunt de părere că Naţionala se va clasa pe locul 2, un sfert avansează locul 3, în timp ce 8% spun că tricolorii se vor clasa pe primul loc.

Potrivit studiului, un sfert (24%) dintre cei chestionaţi și care se declară interesați de Campionatul European de Fotbal EURO2016 cred că scorul partidei inaugurale a EURO2016, dintre România și Franța, va fi 1-1. Aproximativ 20% dintre acești respondenți anticipează o victorie a României, în timp ce 37% cred că victoria va fi aparține echipei Franței, avansând diferite scoruri în acest sens.

Peste jumătate dintre respondenții din același eșantion spun că nu știu cine este căpitanul Naționalei României prezente la Euro2016, 30% îl indică în mod corect pe Vlad Chiricheș, în timp ce 10% cred că acesta este Răzvan Raț. Printre jucătorii preferați din lotul echipei naționale se numără: Nicușor Stanciu (9%), Gabriel Torje (8%), Vlad Chiricheș (8), în timp ce 17% dintre cei chestionați susțin că nu au un jucător preferat, iar 24% nu știu pe cine să indice în acest sens.

În timp ce 7 din 10 respondenți (70%) știu că Anghel Iordănescu este selecționarul Naționalei României la EURO2016, aproape un sfert dintre respondenții care se declară interesați de această competiție spun că nu cunsoc numele antrenorului principal.

Franța este indicată de 35% dintre participanții la studiu ca fiind echipa cu cele mai mari șanse de a ajunge în finala EURO2016, urmată de Germania și apoi de Spania.

Dintre echipele participante la EURO2016, în topul preferințelor suporterilor români se află tot Spania, Germania și Franța.

Aproape jumătate dintre respondenții interesați de EURO2016 declară că vor urmări doar meciurile mai interesante din această competiție, 18% optează doar pentru meciurile susținute de reprezentativa României și doar 8% spun că vor urmări toate partidele. Acasă, în compania familiei – este mediul indicat de cei mai mulți dintre respondenți ca fiind cel în care vor urmări partidele din cadrul EURO2016. 60% dintre respondenți indică PRO TV ca fiind postul la care vor urmări meciurile din turneul final.

Caracteristicile studiului:

Volumul eșantionului: 1.057 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%

Perioada anchetei: 9 iunie 2016