Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a adoptat recent Conventia cu privire la o abordare integrata asupra sigurantei si securitatii la meciurile de fotbal si la alte evenimente sportive, releva un comunicat de presa al Consiliului Europei, conform Agerpres.

Conventia va fi deschisa pentru semnare la Saint-Denis (Franta), pe data de 3 iulie, cu ocazia ultimului meci din faza sferturilor de finala din cadrul Campionatului European de Fotbal (EURO 2016).

Scopul acestei conventii este de a garanta ca meciurile de fotbal si alte evenimente sportive asigura un mediu sigur pentru toate persoanele prin implementarea unei abordari integrate asupra sigurantei si securitatii la evenimentele respective din partea unei multitudini de actori care lucreaza in parteneriat, la nivel local, national si international.

''Sportul joaca un rol important in promovarea integrarii sociale, a tolerantei si a intelegerii interculturale. Evenimentele sportive trebuie sa se desfasoare in acest spirit si, mai presus de orice, evenimentele trebuie sa aiba loc in conditii de siguranta. Noua conventie arata calea'' in aceasta privinta, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Noua conventie va inlocui Conventia europeana privind violenta spectatorilor si comportamentele inadecvate la evenimente sportive, elaborata in anul 1985 in urma tragediei de pe stadionul Heysel din Bruxelles.

Seara zilei de 29 mai 1985 va ramane una de doliu pentru fotbalul mondial. Pe stadionul Heysel din Bruxelles - unde avea loc finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, disputata de echipele FC Liverpool (Anglia) si Juventus Torino (Italia) - s-a consemnat una dintre cele mai mari tragedii, 39 de suporteri pierzandu-si viata si alti 600 fiind raniti.