​Johan Cruyff a fost unul dintre cei mai influenti oameni din istoria fotbalului, fiind votat Jucatorul European al Secolului in anul 1999 de Federatia Internationala de Istorie a Fotbalului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Johan Cruyff a influentat decisiv de-a lungul timpului manageri si antrenori precum Frank Rijkaard, Pep Guardiola, Michael Laudrup, Arsene Wenger, Eric Cantona sau Gheorghe Hagi.

Jucatorul olandez a castigat consecutiv trei Cupe Europene intre 1971 si 1973, debutand in septembrie 1966 intr-un meci impotriva Ungariei. Din anul 1970, a purtat intotdeauna tricoul cu numarul 14.

Transferul la Barcelona a avut loc in anul 1973 pentru 2 milioane de dolari, o suma record la vremea respectiva.

Cruyff si-a condus echipa nationala catre finala Cupei Mondiale din 1974 (pierduta cu 1-2 in fata Germaniei), el si coechipierii sai fiind considerati "maestri ai fotbalului total", cu un stil de joc pe care el l-a descris ca fiind "haos controlat".

Fotbalistul s-a retras in anul 1984, la varsta de 37 de ani, urmand o cariera in antrenorat.

Prima echipa pe care a antrenat-o a fost Ajax, unde a castigat Cupa Cupelor in anul 1987.

In anul 1988 s-a intors la Barcelona ca manager, unde a crescut un "dream team". Pana la Guardiola, Johan Cruyff a fost cel mai de succes antrenor din istoria clubului.

Cruyff a fost un fumator inrait pentru o buna perioada a carierei sale, lasandu-se in anul 1991 dupa un bypass dublu la inima in anul 1991. Si-a imprumutat apoi imaginea pentru o campanie anti-fumat cu sloganul "Fotbalul mi-a dat totul, dar fumatul aproape ca le-a luat inapoi".

Legendarul fotbalist olandez a fost diagnosticat cu cancer la plamani in anul 2015.

Vezi mai jos cateva faze memorabile: