Franz Beckenbauer, fost capitan al nationalei de fotbal a Germaniei si fost antrenor, este investigat de catre Comisia de Etica a FIFA in privinta atribuirii Campionatului Mondial de fotbal din 2006, scrie Mediafax citand BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia de Etica a FIFA a deschis o ancheta dupa ce a primit un raport din partea Federatiei Germane de Fotbal (DFB). In octombrie 2015, Franz Beckenbauer a declarat ca a facut o greseala in legatura cu acea competitie, dar a dezmintit faptul ca au fost cumparate voturi pentru ca Germania sa primeasca dreptul de a organiza Campionatul Mondial din 2006.

In procesul de votare pentru atribuirea World Cup 2006, Germania a castigat la limita in dauna Africii de Sud, cu 12 voturi la 11. Franz Beckenbauer a fost presedintele comitetului de organizare a Campionatului Mondial, organism care a luat aceasta decizie in iulie 2000.

Sase persoane sunt investigate de catre FIFA in acest caz:

- Franz Beckenbauer: Fost vicepresedinte al Federatiei Germane de Fotbal, presedintele comitetului local de organizare a Campionatului Mondial, fost membru in Comitetul Executiv al FIFA.

- Wolfgang Niersbach: Fost presedinte al Federatiei Germane de Fotbal, vicepresedinte al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial si membru in exercitiu al comitetelor executive ale FIFA si UEFA.

- Helmut Sandrock: Fost secretar general al Federatiei Germane de Fotbal si director de turneu in cadrul comitetului local de organizare a Campionatului Mondial.

- Theo Zwanziger: Fost presedinte al Federatiei Germane de Fotbal, vicepresedinte al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial 2006 si fost membru in in Comitetul Executiv al FIFA si UEFA.

- Horst Schmidt: Fost secretar general al Federatiei Germane de Fotbal si vicepresedinte al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial 2006.

- Stefan Hans: Fost director financiar al Federatiei Germane de Fotbal si al comitetului local de organizare a Campionatului Mondial 2006.

Publicatia Der Spiegel a scris ca Germania a oferit 6,7 milioane de euro pentru a cumpara voturi in cadrul comisiei de organizare a competitiei, acuzatie respinsa de Federatia Germana de Fotbal.

Beckenbauer, Zwanziger, Schmidt si Hans sunt investigati pentru "posibile plati si contracte ilegale pentru a atribui organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 2006 Germaniei", potrivit BBC. Niersbach si Sandrock sunt anchetati pentru "musamalizari ale unor brese in codul de etica al FIFA".

Franz Beckenbauer a castigat de doua ori Cupa Mondiala de fotbal cu Germania, o data ca jucator, in 1974, si o data ca selectioner, in 1990. Ulterior, el a antrenat Marseille and Bayern Munchen. In prezent, ocupa functia de presedinte onorific al clubului Bayern Munchen.