Fotbalul din Romania a ajuns iar in presa din Vest. Nu pentru vreo performanta, insa, ci ca exemplu negativ, cei de la BBC venind sa studieze probleme financiare, si nu numai, din fotbalul romanesc, transmite Mediafax.

BBC: Gheorghe Hagi are un mod diferit de a face lucrurile in fotbalul romanescFoto: galatasaray.org

Problemele clubului Metalul Resita au facut subiectul unui reportaj publicat de BBC, sub titlul "Fotbalul romanesc: cluburile ingropate in datorii tin jucatorii sclavi".

Florin Anitoiu, fotbalist care acum doua zile a reusit sa devina liber de contract, a fost unul din jucatorii Metalului Resita care, in toamna, au boicotat meciul de liga secunda cu Olimpia Satu Mare, din cauza restantelor salariale.

"In fiecare noapte plang si dimineata ma antrenez singur. Nu vad cum aceasta situatie s-ar putea schimba in viitorul apropiat. Nu pot continua in ritmul acesta. Am datorii de platit si pana la urma voi fi nevoit sa-mi gasesc alt loc de munca, sa las fotbalul", declarase Anitoiu pentru BBC. Intre timp, Anitoiu a scapat de calvarul Resita si s-a inteles cu FCM Baia Mare.

In noiembrie, la meciul de la Satu Mare, jucatorii resiteni au desfasurat un banner la mijlocul terenului, cu mesajul "Fotbalsti 2015 = Sclavi".

"Am vrut sa atragem atentia, sa transmitem ca nu se poate continua asa", a povestit Anitoiu.

Situatia cluburilor in insolventa a fost abordata si de presedintele FRF, Razvan Burleanu, intervievat si el de BBC.

"Sunt foarte ingrijorat ca Federatia nu poate face nimic pe termen scurt. Sunt nemultumit ca avem cluburi in insolventa, dar aceasta situatie s-a creat inainte de venirea mea. N-a existat o strategie pentru fotbal, dar alaturi de colegii mei am elaborat o strategie clara pentru a ajuta cluburile. Stim care sunt pasii corecti", a spus Burleanu, acuzand "greaua mostenire" lasata de Mircea Sandu.

BBC pune, insa, in antiteza cu cluburile falimentare, care-si trateaza jucatorii ca pe sclavi, neplatindu-i cu lunile, exemplul lui Hagi, de la Viitorul.

"Exista, bineinteles, si un mod diferit de a face lucrurile. La cateva ore est de Bucuresti, pe tarmul Marii Negre, este orasul Ovidiu. Este casa echipei FC Viitorul, club infiintat de cel mai mare fotbalist roman, Gheorghe Hagi", scrie BBC, care l-a intervievat si pe "Regele" fotbalului romanesc.

"Mai intai, trebuie sa va spun ca eu nu am pierdut niciodata cu Anglia. Echipa aceea din anii 90 era grozava. Eram tineri si talentati. Statul investea in acea perioada in sport, nu ca acum. Acum nu se mai investeste in tineri", acuza Hagi, care a explicat ca visul sau este sa creasca o noua "Generatie de Aur" la Academia sa:

"Ar putea fi chiar mai buni decat am fost noi".

Reportajul BBC nu este, insa, unul cu happy-end. "In engleza, Viitorul se traduce 'future', dar in timp ce Ianis Hagi si tinerii jucatori de la clubul tatalui sau isi planuiesc viitorul, Anitoiu si alte sute de jucatori ca el raman in uitare.

"Daca nu esti psihic pregatit, nu poti trece prin asta", sustine Anitoiu. "In fiecare zi ma incurajez, spunandu-mi ca lucrurile se vor remedia si in final voi deveni un fotbalist mare".