Presedintele UEFA, Michel Platini, suspendat opt ani din orice activitate legata de fotbal, a declarat intr-un interviu acordat L'Equipe ca isi retrage candidatura la conducerea FIFA si se va concentra total asupra apararii sale in dosarul ce il vizeaza, informeaza Mediafax citand lequipe.fr.

Michel PlatiniFoto: AGERPRES

"Nu ma voi prezenta la alegerile pentru presedintia FIFA. Imi retrag candidatura. Nu mai pot, nu mai am nici timpul si nici mijloacele necesare pentru a merge sa ii vad pe electori, sa ma intalnesc cu oamenii, sa ma lupt cu altii. Retragandu-ma, aleg sa ma dedic total apararii mele. Este o problema de calendar, dar nu doar atat. Cum sa castigi alegeri daca esti impiedicat sa faci campanie? Cand Blatter s-a retras, am primit 150 de sustineri: o suta de scrisori oficiale de la federatii si cincizeci de promisiuni. Totul in doua zile. Acum trebuie sa ma ocup de toate recursurile, sa urmez procedurile", a spus Platini in interviul care va fi publicat vineri.

Presedintele demisionar al FIFA, Joseph Blatter, si seful UEFA, Michel Platini, au fost suspendati, la 21 decembrie, pentru opt ani din toate activitatile fotbalistice de Comisia de Etica a forului mondial.

Cei doi au fost acuzati de "conflict de interese" si "plata neloiala", dupa ce Platini a primit 1,8 milioane de euro din partea lui Blatter in 2011, pentru o activitate de consilier incheiata in 2002, fara contract scris.

De asemenea, Platini a primit o amenda de 74.000 de euro, in timp ce Blatter va trebui sa plateasca 46.295 de euro.

Joseph Blatter, Michel Platini, care indeplineste si functia de vicepresedinte al FIFA, si secretarul general Jerome Valcke au fost suspendati, la 7 octombrie, pentru 90 de zile, pentru presupuse fapte de coruptie, de Comisia de Etica a forului fotbalistic mondial.

Blatter este suspectat ca a efectuat o "plata neloiala" de doua milioane de franci elvetieni in favoarea lui Michel Platini. Aceasta plata s-a facut in 2011, in prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini intre 1999 si 2002.

FIFA se confrunta cu un mare scandal de coruptie, dupa ce justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali ai forului, pentru luare de mita si primirea de alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 150 de milioane de dolari. In acest caz, mai multi oficiali ai forului mondial au fost retinuti la Zurich.

In urma acestui scandal, elvetianul Joseph Blatter a anuntat, la inceputul lunii iulie, ca demisioneaza din functia de presedinte al FIFA, dupa ce a fost reales pentru a cincea oara. Blatter a castigat, in 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la presedintia FIFA, dupa ce, in urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul sau, printul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursa.