Marco Van Basten a decis sa spuna "adio" selectionatei de fotbal a Olandei la finele Campionatului European, programat anul viitor in Austria si Elvetia.

Selectionerul "Portocalei Mecanice" s-a intalnit cu sefii Federatiei Olandeze comunicandu-le ca nu mai doreste sa-si prelungeasca acordul, scadent in vara lui 2008. "A venit vremea unei noi orientari in cariera mea si imi doresc ca la despartire sa fac un turneu final foarte bun alaturi de baieti !" a declarat Marco Van Basten, care a refuzat recent doua "nume grele" din Europa, Barcelona si AC Milan, pentru a merge cu Olanda la Euro 2008.

Aflat in functie din 2004, fostul multiplu castigator al "Balonului de Aur" a mai calificat reprezentativa Olandei la Campionatul Mondial din 2006, competitie la care batavii au dezamagit, terminand pe locul 11.

Criticat constant de presa, atat din cauza jocului lipsit de spectaculozitate practicat de Olanda, cat si in urma conflictului pe care l-a avut cu Ruud Van Nistelrooy, Van Basten a decis sa renunte, desi Federatia Olandeza anuntase recent ca i-a pregatit un nou contract, valabil cel putin pana la finalul campaniei de calificare la CM din 2010.

Olanda joacă la Euro-2008 în grupa C, alături de România, Italia şi Franţa.