Ministerul Apararii Nationale a cedat, in 1999, in folosinta gratuita pentru 20 de ani, nu doar stadionul Steaua, ci si intreaga baza sportiva. Cui? Proaspetei infiintate "Asociatia FCSB, fara scop patrimonial". Pe scurt, lui Viorel Paunescu, informeaza Dolcesport. In afacere apar nume foarte importante cum ar fi: Radu Vasile (prim-ministru atunci), Decebal Traian Remes (Ministrul Finantelor), Crin Antonescu (Ministrul Tineretului si Sportului) si Victor Babiuc (Ministru de stat si Ministrul Apararii Nationale).

Stadionul Steaua Foto: Hotnews

Au trecut 16 ani de la "ingineria legislativ-financiara", asa cum a fost denumita de presa modalitatea prin care MApN a cedat, in folosinta gratuita pe 20 de ani, stadionul Steaua si intreaga baza sportiva. In cele aproape doua decenii scurse, niciodata nu au fost date publicitatii documentele care au stat la baza "tranzactiei". Pana acum.

Pentru o mai buna intelegere a documentelor, prezentam succint, dar pe intelesul tuturor, cronologic, povestea.

1. La 9 aprilie 1998, a fost aprobata transformarea sectiei de fotbal a CSA Steaua Bucuresti in FC Steaua Bucuresti, asociatie sportiva fara scop patrimonial. Viorel Paunescu a fost numit presedinte al Consiliului de Administratie

A fost intocmita "Lista cu membrii fondatori ai Asociatiei fara scop patrimonial FCSB". Niciodata nu a fost data publicitatii, dar www.dolcesport.ro a intrat inclusiv in posesia ei si o publica mai jos. Apar nume interesante.

2. La 4 februarie 1999, Hotarârea de Guvern nr. 66, publicata in Monitorul Oficial, consfinteste "transmiterea in folosinta gratuita, pe o perioada de 20 de ani, Asociatiei FCSB" atat a stadionului Steaua, cat si a intregii baze sportive (in HG, totul a fost denumit "imobil").

3. La 7 martie 1999, este incheiat Protocolul intre Ministerul Apararii Nationale si Asociatia FCSB, prin care se definesc, in mod clar, responsabilitatile celor doua parti

Ce nume importante au participat la semnarea actelor:

a) din Guvern: Radu Vasile - Prim Ministru, Decebal Traian Remes - Ministrul Finantelor, Crin Antonescu - Ministrul Tineretului si Sportului

b) din MApN: Victor Babiuc - Ministru de stat si Ministrul Apararii Nationale, Constantin Degeratu - Seful Statului Major, General de corp de armata

c) de la clubul Steaua: Viorel Paunescu - presedintele Asociatiei FCSB, Constantin Danilescu - director executiv, Iulian Ghiorghisor - capitan, director economic, care si acum activeaza la FC Steaua, in aceeasi functie; Ghiorghisor este omul despre care Gigi Becali a spus ca nu il va da afara niciodata.

Ulterior, la inceputul anului 2003, Gigi Becali a preluat echipa de fotbal Steaua, administrata de AFC Steaua Bucuresti. In februarie 2003, a fost infiintata Societatea Comerciala Steaua SA. Cum erau impartite actiunile? Gigi Becali - 51%, AFC Steaua - 36%, Victor Piturca - 4%, Lucian Becali - 3%, iar George Gaita (om de afaceri) a preluat actiunile lui Viorel Paunescu, in cota de 6%.

Citeste restul materialului pe Dolcesport.ro.