In grupele Champions League va juca una dintre cele mai mari surprize din istoria competitiei, echipa Astana din capitala Kazahstanului. FC Astana este practic un proiect guvernamental si a castigat campionatul national doar o singura data, fiind la a treia participare in cupele europene. Astana avea un coeficient UEFA extrem de mic (3,8), spre comparatie Steaua avand 40,2, iar Barcelona, 164,9.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Astana devine cel mai estic oras care va gazdui meciuri din grupele Champions League. In 1997, presedintele kazah Nazarbayev a decis sa mute capitala de la Alma Ata, la Astana, la 1.000 de km spre centrul tarii. S-a investit enorm, iar noua capitala are 600.000 de locuitori si constructii uriase, unele create de Norman Foster. Astana este a doua cea mai rece capitala din lume, doar in Ulan Bator temperaturile medii fiind mai mici.

Echipa a luat nastere in 2009 si este un proiect guvernamental. Prima participare in cupele europene a fost in iulie 2013 cand Astana a fost invinsa cu 6-0 in doua manse de bulgarii de la Botev Plovdiv.

Sezonul trecut a fost mult mai bun, Astana eliminand trei echipe, pentru ca apoi sa piarda in fata lui Villareal in play-off-ul Europa League (0-3, 0-4). In acest sezon, Astana a eliminat Maribor (Slovenia), HJK (Finlanda) si Apoel (Cipru), pentru a ajunge in grupe.

Cei mai valorosi jucataori ai campioanei kazahe sunt Kethevoama (Rep Centrafricana) si Maksimovic (Serbia).

Echipele kazahe au progresat mult in ultimii ani, acum doi Sahtior Karagandy fiind la un pas de grupele ligii (dupa 2-0 si 0-3 cu Celtic). Karagandy a participat in sezonul 2012-13 in grupele Europa League).