Mirel Radoi, directorul sportiv al FC Steaua, a fost sanctionat de UEFA cu interzicerea pe banca tehnica a campioanei Romaniei in meciurile din cupele europene, deoarece nu are licenta de antrenor, se arata, luni, intr-un comunicat al Comisiei de Control, Etica si Disciplina a forului continental, informeaza Mediafax. In plus, Steaua a fost amendata si cu 50.000 de euro.

Mirel RadoiFoto: AGERPRES

"Domnului Mirel Matei Radoi ii este interzis sa detina orice functie de antrenor principal, precum si orice functie de membru al stafului de antrenori, la meciurile din competitiile UEFA pana cand nu va indeplini criteriile prevazute la articolul 36, coroborat cu articolul 40.1.b) din Regulamentul de Licentiere si Fair Play Financiar. In plus, el nu are voie sa stea in zona tehnica in timpul meciurilor din competitiile UEFA pana cand nu va indeplini criteriile de mai sus. Clubul roman primeste si o amenda de 50.000 de euro", se arata in comunicatul Comisiei de Control, Etica si Disciplina a UEFA.

Articolul 36 - "antrenorul principal al primei echipe" din Regulamentul de Licentiere si Fair Play Financiar al UEFA, incalcat de FC Steaua si Mirel Radoi, prevede urmatoarele: "1. Aplicantul de licenta trebuie sa fi numit un antrenor principal calificat, care este responsabil de problemele fotbalistice ale primei echipe, 2. Antrenorul principal trebuie sa detina cel putin una dintre urmatoarele calificari: a) cea mai inalta licenta UEFA valida disponibila pe teritoriul asociatiei membre în care aplicantul se afla, în conformitate cu statutul de membru al asociatiei conform Conventiei UEFA pentru antrenorat, b) o diploma de antrenor non-UEFA valida, care este echivalenta celei necesare pentru licenta conform punctului a) si recunoscuta de UEFA ca atare".

Mirel Radoi a preluat conducerea tehnica a echipei Steaua in aceasta vara, inlocuindu-l pe Constantin Galca. El este la prima experienta de antrenor, fiind prezentat de site-ul oficial al Stelei ca director sportiv, deoarece nu detine licenta Pro.

La cele patru meciuri disputate de Steaua in editia 2015-2016 a Ligii Campionilor, cu Trencin si Partizan Belgrad, din turul II, respectiv III preliminar, Mirel Radoi nu a participat la conferintele de presa, el fiind inlocuit de Massimo Pedrazzini, cel care detine functia de antrenor principal al formatiei Steaua. In schimb, Mirel Radoi a stat pe banca de rezerva si a acordat indicatii jucatorilor stelisti în timpul partidelor asemenea unui antrenor principal.

In Liga I, Mirel Radoi participa la conferintele de presa si îndeplineste functia de antrenor principal chiar daca nu are licenta Pro si în organigrama clubului este înregistrat ca director sportiv. De altfel, Radoi a recunoscut public faptul ca în Liga I profita de o portita regulamentara pentru a putea sta pe banca de rezerve în timpul meciurilor.

"Chiar daca am gasit aceasta portita regulamentara (n.r. - ocuparea functiei de director sportiv) cred ca a înteles toata lumea ca eu voi fi antrenorul principal. Deci o spun clar ca ocup functia de antrenor principal. Cred ca situatia mea a fost gresit înteleasa. Referitor la licenta Pro, eu nu am spus niciodata ca vreau sa fiu antrenor fara licenta. Mi s-a oferit aceasta sansa (n.r. - de a antrena echipa Steaua), pe care majoritatea antrenorilor ar fi acceptat-o indiferent daca au sau nu licenta. Poate ca nu e moral. Dar eu voi continua studiile, indiferent ca vor dura doi-trei-cinci ani, pentru a-mi lua licenta. Nu am apelat la nimeni sa mi se dea aceasta licenta gratuit. Pentru ca stiu ca sunt foarte multi colegi de-ai mei care au studiat ani de zile pentru aceasta licenta. si mi se pare normal sa urmez si eu aceasta cale", afirma Radoi, într-o conferinta de presa, la 25 iunie.