Liga 1 debuteaza, vineri, cu un nou format, cu 14 echipe, si cu mai mult bani pentru echipe din drepturile tv. De asemenea, vestea buna pentru microbisti nu este aceea ca vor avea vreo garantie ca se va juca fotbal de calitate, ci doar aceea ca vor putea sa urmareasca meciurile pe cele trei mari retele de cablu existente: RCS&RDS, Telekom si UPC.

Liga 1, PREZENTARE:

In premiera, Liga 1 va avea un sistem cu play-off si play-out. Primele sase clasate vor merge in play-off-ul care stabileste campioana, in timp ce ultimele opt se vor lupta pentru a evita retrogradarea.

In anul in curs se vor disputa primele 13 etape din tur si alte 10 etape din returul sezonului regulat. Ultima etapa din 2015 se va disputa pe 19 decembrie, in timp ce ultimele trei runde din retur se vor juca in perioada 13-27 februarie.

Cele 14 echipe prezente in noua stagiune vor imparti cele 27 de milioane de euro din drepturile tv. Veniturile vor fi mai mari, tinand cont de faptul ca anul trecut aceeasi suma era impartita la 18 formatii.

LFP nu a anuntat niciodata cat va castiga efectiv fiecare echipa in functie de locul pe care il ocupa in clasament. Estimarile din piata spun ca o echipa nou promovata va incasa 1,2 milioane de euro, in timp ce campioana ar putea ajunge undeva la 4 milioane de euro.

Romania a urcat pe locul 15 in clasamentul coeficientilor, ceea ce inseamna ca vom avea doua echipe in tururile preliminarii ale Champions League. Astfel, campioana va merge in turul trei preliminar, locul doi va juca in turul doi preliminar, iar in Europa League se vor califica trei echipe: locurile 3 si 4 si castigatoarea Cupei Romaniei. Daca al doilea trofeu (n.r. Cupa Romaniei) va fi castigat de una din primele patru formatii, atunci si locul 5 din Liga 1 merge in Europa League.

Cum vor fi calculate punctele

La finalul sezonului regulat, punctele echipelor vor fi injumatatite, astfel ca in play-off si play-out se va intra cu un cu totul alt punctaj. La jumatatile de puncte se va rotunji in plus, iar in caz de egalitate la final de play-off sau de play-out se va scadea punctul respectiv.

Formatiile din play-out sunt obligate sa faca macar 15 puncte. In caz contrar, ele vor debuta in sezonul urmator cu o penalizare (indiferent ca vor ramane in Liga 1 sau ca vor retrograda in Liga 2).

Vor retrograda ultimele doua clasate (pozitiile 13 si 14), in timp ce formatia care va incheia pe locul 12 va disputa un baraj cu o formatie din Liga 2 (echipa va fi invingatoarea dintr-un baraj care se va disputa intre ocupantele locurilor doi din cele doua serii).

Se va juca dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur si retur, sezonul regulat urmand sa aiba 26 de etape. Echipele din play-off vor ajunge sa joace cate 36 de meciuri, in timp ce formatiile din play-out vor disputa cate 40 de partide.

Televizare

Noul sezon din Liga 1 va putea fi urmarit de toti microbistii, spre deosebire de ultimii ani cand abonatii erau nevoiti sa isi schimbe operatorul de cablu pentru a vedea echipa favorita.

Astfel, meciurile vor putea fi urmarite in direct pe Look TV, Digisport, Dolcesport si, mai nou, Antena 1 (care va transmite cel mai important meci al rundei - optiunea numarul unu). Asta inseamna ca disputele vor putea fi vizionate pe toate cele trei mari retele de cablu tv: RCS&RDS, Telekom si UPC.

Echipele participante:

FC Voluntari, CSMS Iasi, Astra Giurgiu, Concordia, Viitorul Constanta, CFR Cluj, FC Steaua Bucuresti, Petrolul Ploiesti, CSU Craiova, FC Botosani, ASA Targu-Mures, Dinamo Bucuresti, ACS Poli Timisoara, Pandurii Targu-Jiu.