Americanul Chuck Blazer, fost inalt cadru de conducere in FIFA, a recunoscut ca oficiali ai Federatiei au luat mita in cadrul procesului de atribuire a Cupelor Mondiale din 1998 si 2010. Este o noua bomba in lumea fotbalului, dupa demisia de marti seara a lui Sepp Blatter, care pare parasit de toti, scrie AFP.

Urmeaza Sepp Blatter?Foto: Captura CNN

Aceste dezvaluiri ale lui Blazer, publicate miercuri de justitia americana, dateaza din 2013, atunci cand a fost inculpat pentru extorcare si coruptie. Publicarea acestor dezvaluiri arata o cu totul alta amploare a fenomenului, in momentul in care Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) traverseaza o criza fara precedent.

Fost membru al comitetului executiv al FIFA din 1996 si pana in 2013 si mult timp secretar general al Concacaf (Confederatia America de Nord, Centrala si Caraibe), din 1990 pana in 2011, Blazer a pledat vinovat in 2013 pentru acuzatiile de extorcare, transfer fraudulos de bani, spalare de bani si evaziune fiscala.

Miliionarul barbos si excentric a dezvaluit culisele atribuirii a doua editii ale Cupei Mondiale in ceea ce constituie prima marturie a unui inalt responsabil al FIFA asupra unor practici obscure ale forului conducator al fotbalului.

"In perioada in care am lucrat pentru FIFA si Concacaf, am comis impreuna cu alte persoane cel putin doua acte de extorcare", a declarat Blazer care de atunci a fost eliberat pe cautiune si coopereaza cu anchetatorii.

"Am acceptat impreuna cu alte persoane, in 1992 sau in jurul acestei date, sa facilitez acordarea de mita pentru selectionarea tarii gazda a Cupei Mondiale din 1998", a recunoscut Blazer, in varsta de 70 de ani.

"Complicele N.1".

Intr-un alt document publicat miercuri, justitia americana a precizat ca Blazer a fost invitat in Maroc de catre comitetul de catre comitetul local de candidatura impreuna cu cel care este desemnat de justitia americana sub numele de "complicele N.1".

"Blazer era prezent atunci cand un reprezentant al comitetului marocan de candidatura a oferit mita complicelui N.1 in schimbul votului sau pentru Maroc la alegerea tarii gazda pentru Cupa mondiala din 1998. Conspiratorul N.1 a acceptat mita", se arata in document.

Organizarea Cupei mondiale 1998 a fost in cele din urma incredintata Frantei, in iulie 1992, singura contracandidata a Marocului. Franta a castigat cu 12 voturi la 7.

Scenariul s-a repetat pentru Cupa mondiala 2010, disputata de Egipt, Maroc si Africa de Sud, dar Blazer, intrat intre timp in Comitetul Executiv al FIFA, a fost de aceasta data unul dintre beneficiarii directi ai mitei.

"Incepand cu 2004 si pana in 2011, eu si alti membri ai comitetului executiv al FIFA am acceptat mita in vederea desemnarii Africii de Sud ca tara organizatoare a Cupei mondiale 2010", a declarat acesta, in fata anchetatorilor americani.

Justitia americana il suspecteaza pe Jack Warner, fost presedinte al Concacaf, ca a primit 10 milioane de dolari in schimbul a trei voturi in favoarea Africii de Sud in cadrul votului pentru atribuirea Mondialului 2010.

Africa de Sud a recunoscut ca 10 milioane de dolari au fost varsate in contul fotbalului caraibian, dar a invocat fraternitatea pan-africana si a negat ideea unei mite.

La randul sau, politia australiana a precizat joi ca ancheteaza o deturnare de fonduri in cadrul candidaturii Australiei la Mondialul 2022, atribuit Qatarului.

Presedintele Federatiei australiene de fotbal, Frank Lowy, a apreciat ca procesul de desemnare a tarii organizatoare "nu a fost curat" si l-a acuzat pe Jack Warner ca a deturnat o importanta donatie australiana.

"Niciun repros"

Potrivit presei americane, seful FIFA, care a anuntat marti seara ca va renunta la mandat, este si el in colimatorul justitiei americane.

New York Times scrie ca autoritatile "spera sa obtina cooperarea unor responsabili din FIFA inculpati" pentru coruptie pentru a strange latul in jurul lui Sepp Blatter. Si ABC News vorbeste despre o ancheta a FBI care il vizeaza direct pe Blatter.

Jerome Valcke, secretar general al FIFA si mana sa dreapta, este suspectat ca ar fi implicat in varsarea a 10 milioane de dolari in conturi gestionate de Jack Warner.

Valcke a spus ca nu are sa-si faca "niciun repros".

Piesele dominoului

Sepp Blatter era denumit "Don Mafia" pentru aroganta sa si mana de fier cu care a condus timp de 18 ani "bastionul" sau FIFA, folosind metode si chiar si replici din celebra serie de filme "Nasul", dupa cum spune Alexandra Wrage, fost membru in comitetul international de guvernanta a FIFA, la televiziunea CBS.

In timpul anchetei americane, fosti membri ai FIFA au pledat vinovat, alti inculpati arestati in SUA colaboreaza deja cu justitia in timp ce sapte responsabili retinuti in Elvetia vor fi extradati, fie pentru a fi incitati sa colaboreze fie pentru a da socoteala in fata autoritatilor americane.

"Presiunea e mare asupra lor pentru a colabora sau a aduce dovezi care sa ii disculpe sau sa le usureze pedeapsa, spune John Lauro, fost procuror in Brooklyn, districtul unde 14 responsabili si parteneri ai FIFA au fost pusi sub acuzare.

"Este fara nicio indoiala o reactie in lant care se va produce, cu primele doua piese de domino care sunt fratii Warner (baietii fostului vicepresedinte al FIFA Jack Warner). Apoi, plecand de aici, au prins piesa urmatoare, care este Charles Blazer, si au folosit elementele reunite de la Warner impotriva lui Blazer si asa mai departe, asa cum se procedeaza cu alte organizatii de criminalitate organizata", a adaugat acesta.

"Toate piesele dominoului vor cadea rapid", crede Andy Spalding, profesor de drept la universitatea Richmond (Virginia).

"Acum, ca unii au pledat vinovat si coopereaza, pare inevitabil ca Blatter sa fie implicat, la randul sau", a precizat acest specialist in coruptie internationala.

Expertii se asteapta sa vada rapid un act de acuzare pe numele lui Sepp Blatter.

Dar seful FIFA ar putea sa ofere si el informatii substantiale legate de firmele care au dat mita, cine o primea sau care erau voturile cumparate.

Potrivit lui Spalding, "daca va coopera, totul va cadea, toate piesele dominoului se vor prabusi".