Intr-o perioada in care Roland Garros-ul ocupa mare parte din spatiul alocat sportului, ziua de miercuri a inceput furtunos, cu un amplu scandal de coruptie la FIFA (n.r. sase oficiali au fost retinuti in Elvetia). Alegerile pentru sefia forului mondial vor avea loc pe 29 mai, iar pentru acest post se lupta "vesnicul" Sepp Blatter si printul iordanian Ali Bin Al Hussein (39 ani), unul dintre vicepresedintii sai.

HotNews.roFoto: Hotnews

Citeste aici detaliile ultimului scandal in care se afla FIFA, in mandatul lui Sepp Blatter.

De ani buni, presa mondiala arata cu degetul situatia de la FIFA, acolo unde Blatter si acolitii lui au pus stapanire pe banii generati de Federatia Internationala de Fotbal.

Cu putere deplina, Blatter a trimis urmatoarele doua editii ale Campionatului Mondial in Rusia (2018) si in Qatar (2022). Deciziile au fost indelung comentate. Rusia a castigat in detrimentul unor candidaturi precum cele ale Belgiei si Olandei (impreuna), Spaniei si Portugaliei (impreuna) si Angliei. Nu a contat traditia, istoria, nu a contat nimic - Mondialul a fost trimis in Rusia, iar Blatter a spus ca este cea mai buna decizie.

Apoi, in aceeasi gala (s-a tinut pe 2 decembrie 2010), Blatter a anuntat ca turneul final din 2022 se va tine in Qatar. Acest lucru insemna, printre altele, ca tot sezonul competitional va fi dat peste cap si ca va fi primul Mondial care se va tine iarna. Nimic anormal, nu?

Ce spune Luis Figo despre alegerile de la FIFA

Cu doar opt zile inainte de alegerile FIFA, Luis Figo a anuntat ca se retrage din cursa pentru a deveni presedintele forului mondial. De ce? E simplu - coruptia generalizata care se afla la FIFA si care este condusa cu multa dibacie de Blatter.

"In ultimele luni am remarcat ca nu exista nici o dorinta de schimbare, am fost martorul unor incidente prin toata lumea, de care ar trebui sa-i fie rusine oricui doreste ca fotbalul sa fie un sport liber, curat si democratic. E o dictatura! Am vazut cu ochii mei presedinti de federatie care, la o zi dupa ce au comparat FIFA cu diavolul, au urcat pe scena si au comparat aceiasi oameni cu Iisus. Unii candidati au fost opriti de la a se adresa federatiilor, in timp ce un alt candidat a putut rosti un discurs liber. N-a fost nici macar o singura dezbatere publica despre proiectele candidatilor. Procesul de alegere este un plebiscit pentru acordarea puterii unui singur om, lucru cu care eu nu sunt de acord.

De aceea, dupa o perioada de reflectie si discutie cu alti doi candidati am decis ca ceea ce se va intampla pe 29 mai la Zurich nu e un act electoral normal. Si din cauza asta nu mai contati pe mine! Decizia e luata, nu voi participa la asa ceva. Le multumesc celor care m-au sustinut si ii rog sa mentina vie dorinta lor de renastere a fotbalului, care, desi va dura, pana la urma se va petrece" - Luis Figo.

Cine a ramas in cursa

In cursa pentru sefia FIFA au mai ramas doar doi candidati, dupa ce Figo si olandezul Michael van Praag (sustinut si de FRF) au decis sa se retraga.

Sepp Blatter (79 de ani - eternul candidat si castigator la sefia FIFA) se va "lupta" cu printul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei (39 de ani), unul din vicepresedintii sai.

Platini il sustine pe Ali Bin Al-Hussein

Michel Platini, presedintele UEFA, a precizat recent ca il sustine pe Ali Bin Al-Hussein la alegerile din 29 mai. Nu pentru ca ar avea ce sa-i reproseze lui Blatter (!!!), ci doar pentru ca este nevoie de o "schimbare" la FIFA.

Eternul Blatter

Sepp Blatter este in functia de presedinte al FIFA din 1998. A castigat de fiecare data alegerile (are deja patru mandate), desi scandalurile de coruptie au fost la moda in toata aceasta perioada.

"Sunt increzator ca voi castiga", a precizat Blatter. Nu il putem condamna ca a spus asa ceva, pentru ca de fiecare data a avut dreptate.

La alegerile din 29 mai, vor fi 209 votanti, iar evenimentul va avea loc la Zurich.

Despre FIFA

Federatia Internationala de Fotbal a luat fiinta pe 21 martie 1904, la Paris. In prezent, are sediul la Zurich. FIFA este responsabila cu organizarea turneelor internationale de fotbal, cel mai important fiind Campionatul Mondial. La FIFA sunt afiliate 209 federatii de fotbal.

Cele sase confederatii care fac parte din FIFA sunt AFC (Asia), CAF (Africa), CONMEBOL (America de Sud), CONCACAF (America de Nord), OFC (Oceania) si UEFA (Europa).

De-a lungul istoriei, FIFA a avut urmatorii presedinti: Rober Guérin (Franta: intre 1904-1906), Daniel Burley Woolfall (Anglia: intre 1906-1918), Jules Rimet (Franta: intre 1921-1954), Rodolphe Seeldrayers (Belgia: intre 1954-1955), Arthur Drewry (Anglia: intre 1955-1961), Stanley Rous (Anglia: intre 1961-1974), João Havelange (Brazilia: intre 1974-1998) si Joseph Blatter (Elvetia: 1998 - ).

Cei mai importanti parteneri ai FIFA sunt: Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai-Kia Motors, Sony, Gazprom, Budweiser si VISA.

Miza - Foarte multi bani in joc

Pentru a intelege mai bine de ce lupta pentru sefia FIFA este atat de importanta, vom prezenta cateva detalii din raportul financiar pe 2014 al forului mondial. Astfel, FIFA a generat incasari de 4,8 miliarde de dolari de pe urma Cupei Mondiale din Brazilia (disputata in vara anului trecut). Forul condus de Blatter a cheltuit 2,2 miliarde de dolari pentru acest turneu final. FIFA a incasat 2,4 miliarde de dolari din drepturile tv, 1,6 miliarde de dolari din sponsorizari si 527 de milioane de dolari din vanzarile de bilete.