FC Petrolul Ploiesti, FC Rapid, CFR Cluj, U Cluj, Otelul Galati, Ceahlaul Piatra Neamt, FC Brasov si Metalul Resita au primit sanctiuni cu depunctarea din partea Comisiei de Fond a Sistemului National de Licentiere din cadrul FRF, informeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, in urma analizarii dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licenta pentru Liga I, editia 2015-2016, prima instanta a considerat ca sapte grupari din primul esalon si unul din cel de-al doilea nu au indeplinit criteriile financiare.

In consecinta, in primul an in care Federatia Româna de Fotbal a renuntat la sanctionarea cu retrogradarea pentru neindeplinirea cerintelor din manualul de licentiere, Comisia de Fond a stabilit urmatoarele sanctiuni:

Metalul Resita - 9 puncte penalizare

Ceahlaul Piatra Neamt - 9 puncte

Petrolul Ploiesti - 6 puncte

CFR Cluj - 6 puncte

Rapid - 3 puncte

Otelul Galati - 3 puncte

FC Brasov - 3 puncte

Universitatea Cluj - 3 puncte si 50.000 de lei

Dintre cele opt grupari, sanctionate in total cu 42 de puncte, Ceahlaul Piatra Neamt si Otelul Galati sunt retrogradate matematic in Liga a II, iar Metalul Resita nu poate evolua in editia viitoare a Ligii I, pentru ca, din Seria a II-a a Ligii a II-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timisoara.

Conform regulamentului, deducerea punctelor se face in sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplina si Etica a FRF, la solicitarea directorului de licentiere.

Dupa ce in ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrita, nu au indeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obtinerea licentiei si au fost retrogradate in Liga a II-a la masa verde, conducatorii gruparilor din Liga I au solicitat conducerii FRF in octombrie 2014 relaxarea conditiilor si eliminarea sanctiunii cu retrogradarea. Pierderea licentei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne si modificarea componentei Ligii I dupa inceputul competitiei.

In 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sanctiunea cu retrogradarea, aceasta fiind înlocuita cu depunctarea si penalizarea financiara.