Reporter: Dorinel, ce te-a determinat, chiar inaintea meciului cu Bulgaria, sa-ti anunti retragerea dupa 16 ani de la echipa nationala ?

D. Munteanu : Am avut o discutie cu domnul Victor Piturca in care i-am comunicat ca am decis sa renunt definitiv la cariera de jucator la echipa nationala. Decizia a fost foarte greu de luat, dar nu mai puteam sa fac fata pe atatea fronturi, fiind si antrenor-jucator la FC Vaslui.

Acesta este principalul motiv, chiar daca domnul Piturca mi-a spus ca ar fi avut nevoie de mine la aceste doua meciuri.

Eu intotdeauna mi-am dorit sa fac lucrurile bine in proportie de suta la suta si i-am explicat selectionerului ca nu mi-au placut niciodata jumatatile de masura.

Reporter: Pana acum ai reusit totusi sa mergi in paralel. Ce s-a intamplat intre timp ?

D. Munteanu : Nu s-a intamplat nimic, insa toate au o limita. Eu am facut eforturi foarte mari ca sa ma mentin la un nivel foarte inalt, dar acum obiectivul meu la echipa de club este unul indraznet si nu mai puteam sa continui in acest fel la echipa nationala.

In al doilea rand am vrut sa dau o sansa tinerilor care sunt in vizorul echipei nationale, mai ales ca nu am fost multumit de prestatia mea la ultimele doua meciuri pe care le-am jucat pentru Romania.

Reporter: Nu crezi ca jucatorul Dorinel Munteanu, la felul in care se pregateste, ar fi putut sa evolueze pentru Romania la Euro 2008 ?

D. Munteanu : Se poate vorbi mult pe aceasta tema. Ma bucur ca echipa Romaniei s-a calificat la Campionatul European dupa ani buni de "seceta", dar nu am luat niciodata in calcul o prezenta a mea la acest turneu final. O sa am atunci 40 de ani, nici nu pot sa stiu care va fi starea mea fizica, deci este un obiectiv la care nu puteam sa ma gandesc.Reporter: Din declaratiile facute atat de tine, cat si de selectioner in ultimul timp, reiese ca ati avut un mic conflict. Este adevarat ?

D. Munteanu : Nu a fost niciun conflict, ci o divergenta de opinii. Eu ii port o stima deosebita domnului Piturca, pentru ca dansul a crezut in mine la o varsta, la care multi ma credeau terminat. Din acest motiv, niciodata nu poate sa fie ceva rau intre mine si domnul Victor Piturca.

Reporter: Cum te-ai simtit in momentul in care ai luat decizia de a te retrage ?

D. Munteanu : Nu prea pot sa descriu in cuvinte acest moment. Nu i-as fi dorit nimanui sa fie in locul meu si sa simta ce-am simtit atunci. Am stat impreuna cu familia trei zile, ne-am consultat si am luat aceasta hotarare extrem de dificila. Este irevocabila, ca sa nu se mai speculeze ca pana acum, ca Dorinel ba se retrage, ba nu se retrage.

Reporter: 16 ani la echipa nationala si 134 de meciuri. Care au fost cele mai frumoase amintiri ?

D. Munteanu : In primul rand nu pot sa uit debutul: in 1991 contra Norvegiei. O alta clipa frumoasa a fost cea de-a 100 a prezenta la nationala, consemnata in meciul pe care l-am castigat la Budapesta in fata Ungariei. Sunt lucruri care imi vor ramane in suflet permanent.

Ca sa nu mai vorbesc de calificarile pe care le-am obtinut si de turnele finale la care am participat cu Romania.

Pentru mine orice joc disputat la nationala a insemnat foarte mult. De mic mi-am dorit sa imbrac tricoul tricolor. Aceste lucruri s-au datorat unui efort foarte mare precum si unui sprijin venit din partea familiei, publicului si ziaristilor. Pe aceasta cale vreau sa le multumesc tuturor.

Reporter: Visezi sa pregatesti intr-o zi echipa nationala ?

D. Munteanu : Orice antrenor isi doreste sa pregateasca echipa nationala, dar este prea devreme sa ma gandesc la acest lucru. Acum ma concentrez doar la ceea ce am de facut la echipa de club si probabil ca odata si odata o sa ajung si pe banca tehnica a reprezentativei Romaniei. Asta daca merit bineinteles si o sa am rezultate care sa ma recomande.

Reporter: Ce astepti de la noua generatie a Romaniei, mai ales ca urmeaza peste putin timp meciul din Bulgaria ?

D. Munteanu : Eu cred ca prestigiul acestei echipe trebuie aparat intotdeauna. Valorea Romaniei ii obliga pe jucatori sa trateze meciul de la Sofia cu maxima seriozitate si sa-l castige. Ei trebuie demonstreze ca aceasta calificare la Campionatul European a fost meritata si nu intamplatoare. Baietii au ocazia sa le arate bulgarilor ca au fost mai buni decat ei in aceasta campanie.