Romania a pierdut pentru prima data in preliminariile EURO 2008, intr-un joc in care Bulgaria a facut exact ce trebuia. A marcat rapid (in minutul 6 prin Dimitrov), apoi s-a aparat exact si a incercat sa contraatace periculos. Tricolorii au evoluat modest, calificarea deja obtinuta si absenta lui Adrian Mutu, accidentat, fiind principalele cauze ale acestui esec.

"Orice infrangere este dureroasa. Felicit echipa Bulgariei, a reusit o victorie mare. Se pare ca baietii au intrat putin deconectati, n-au trecut peste momentul calificarii. Orice meci trebuie tratat foarte serios, chiar si unul amical, dar astazi acesta a fost momentul pe care l-am prins. Am avut si ghinion, daca reuseam sa inscriem un gol, altul ar fi fost rezultatul. Un egal era mai echitabil."

Victor Piturca - selectioner Romania, pentru TVR1

Victor Piturca a facut modificari fata de formula standard a tricolorilor, trioul ofensiv fiind complet nou, alcatuit din Nicolita, Niculae si Mazilu, fata de clasicul Florentin Petre-Mutu-Marica, folosit in actuala campanie de calificare.

Apararea a fost insa cea clasica, insa tocmai aici au venit problemele, in urma gafelor extrem de dese ale lui Gabriel Tamas, care i-a pierdut de cateva ori din marcaj pe atacantii bulgari, dar a si pasat gresit de cateva ori.

Dupa un inceput echilibrat, in minutul 6 Bulgaria a reusit sa marcheze unicul gol al intalnirii. Dupa o actiune rapida de atac pe partea stanga, Martin Petrov a centrat perfect pentru Velizar Dimitrov si acesta, aparut intre fundasii centrali ai nationalei, Tamas si Goian, a reluat cu capul sub transversala, Lobont ramanand fara reactie.

"Puteam obtine mai mult, pentru ca am avut patru-cinci ocazii pe care le-am ratat insa cu multa usurinta. Mi-as fi dorit sa vad o dorinta mai mare din partea unor jucatori. Urmeaza insa meciul cu Albania, sper sa vina cat mai multi suporteri la ultimul meci de pe Lia Manoliu si sa castigam acel joc."

Ionut Lupescu - director general FRF, pentru Radio Romania

Echipa Romaniei a fost rupta intre linia de mijloc, alcatuita din trei jucatori defensivi care au jucat foarte retras (Codrea, Ov.Petre si Chivu), si tridentul ofensiv. Astfel, fazele periculoase au venit din mingi aruncate de cei doi fundasi laterali, Ogararu si Rat direct spre varfuri.

Primele mari ocazii de gol ale tricolorilor au venit dupa un sfert de ora. Mai intai Niculae a trimis alaturi dupa pasa lui Ogararu, apoi Rat a centrat pentru Nicolita si acesta, liber la sapte metri, l-a luat la tinta pe portarul bulgar Ivankov care a prins in doi timpi.

In minutul 37, Cristian Chivu a avut o actiune solitara, urcand in careul advers cu un balon pe care l-a pasat in stanga spre Rat, iar centrarea acestuia a fost reluata din pozitie buna de Niculae, portarul Bulgariei fiind obligat sa se intinda pentru a respinge de sub transversala.

Finalul primei reprize a apartinut suporterilor. Cei romani au aprins torte in tribuna de la Sofia, peluza lor fiind acoperita in intregime de fum. Unele dintre torte au fost aruncate spre fanii bulgari care scandau "Tiganii" la adresa romanilor.

In repriza secunda, prima ocazie de gol a venit la poarta lui Lobont, Goian avand o interventie magistrala in fata lui Dimitrov pe care l-a deposedat exact in momentul sutului.

Piturca a remarcat problemele din centrul apararii, create de Tamas, si l-a scos pe fundasul lui Auxerre, retrangandu-l in defensiva pe Chivu. In locul sau, la mijloc a fost introdus Razvan Cocis.

"Este bine ca am pierdut acum, sper sa nu o facem si la Campionatul European. Absenta lui Mutu s-a vazut, este greu sa joci fara principalul marcator din calificari. Nu suntem multumiti, pentru ca am pierdut in fata unei rivale, dar ce conteaza este ca noi suntem la Campionatul European si ei stau acasa."

Daniel Niculae - Romania, pentru TVR1

A treia mare ocazie de gol a lui Niculae a venit in minutul 60, la un contraatac rapid al tricolorilor la care Mazilu a preluat excelent si l-a deschis pe atacantul din hexagon in marginea careului mare, dar acesta a sutat din prima si mingea a trecut milimetric pe langa poarta bulgarilor.

Nici intrarile lui Marica din minutul 65 si Trica, in minutul 81, nu au revitalizat atacul tricolor si poarta lui Ivankov a ramas intacta. Mai mult, bulgarii isi puteau dubla avantajul, dar Stilian Petrov a luftat din pozitie favorabila, starnind amuzamentul tribunelor.

Suporterii romani si-au dat din nou in petec. Pe drumul spre Sofia sustinatorii dinamovisti care au mers la meci au agresat o echipa de filmare de la Antena 3, spargand capul unui cameraman si a taiat cauciucurile masinii ProTV.

In pauza meciului, romanii au aruncat tortele inspre fanii bulgari si inspre fortele de ordine care au intervenit si au arestat cateva persoane. Mai multe persoane intre care si un jandarm bulgar au fost ranite. Doi suporteri romani au fost retinuti: unul pentru ranirea jandarmului, celalalt pentru introducerea in stadion a tortelor si facliilor.

Stadionul Vasil Levski din Sofia a fost aproape gol. Bulgarii au vandut doar 3.000 de bilete, in timp ce din Romania au venit doar 400 de suporteri.