Dolcesport a anuntat, luni, ca va transmite Euro 2016. La putin timp dupa aceasta veste, Valentin Alexandru Jucan (membru CNA) a precizat ca va contesta exclusivitatea difuzarii turneului final european de postul detinut de Telekom.

HotNews.roFoto: Hotnews

"În calitate de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, garant al interesului public, constat faptul că exclusivitatea difuzării Campionatului european de fotbal din 2016 va afecta majoritatea publicului din România prin faptul că acesta nu va avea acces la transmisiunea meciurilor.

În fapt, postul de televiziune Dolce Sport, prin rețeaua Telekom, nu poate asigura difuzarea campionatului către minim 70% din populația recenzată a României, conform Hotărârii Guvernului României numărul 47 din 2003.

Legea audiovizualului numărul 504 din 2002, articolul 21 prevede faptul că "evenimentele de importanță majoră pot fi difuzate în exclusivitate numai dacă difuzarea nu privează o parte importantă a publicului din România de posibilitatea de a le urmări în direct sau în transmisiune decalată în cadrul unui serviciu de programe cu acces liber". De asemenea, același articol prevede faptul că "lista evenimentelor considerate de importanță majoră se stabilește prin hotărâre de Guvern". Campionatul european de fotbal este parte a acestei liste stabilită prin Hotărârea Guvernului României numărul 47 din 2003.

Faptul că postul public de televiziune - TVR, sub conducerea lui Stelian Tănase, a înregistrat un nou eșec în respectarea obligațiilor pe care le are față de populație, prin pierderea drepturilor de difuzare a Euro2016, nu este o noutate.

Îi solicit public domnului Stelian Tănase să conteste, la rându-i, legalitatea exclusivității difuzării campionatului, ținând cont de prevederile legale enunțate. De asemenea îi solicit să ceară sprijin Guvernului României în vederea respectării interesului public de către TVR, acesta fiind singurul post de televiziune care poate să acopere procentul de populație stabilit prin Lege" - Valentin-Alexandru Jucan, intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro.