Anglia si Croatia sunt echipele nationale participante la Cupa Mondiala din Brazilia care conduc grupe de calificare la Campionatul European din 2016 dupa disputarea a aproximativ 40 la suta din meciurile preliminariilor, din randul "liderilor" lipsind chiar campioana mondiala Germania, informeaza Mediafax.

Europa a fost reprezentata la competitia mondiala din aceasta vara de 13 reprezentative. Dintre acestea, 12 formatii au intrat, incepand din septembrie, in preliminariile Euro-2016, alaturi de alte 41 de echipe nationale, toate fiind impartite in opt grupe de cate sase nationale si una de cinci. Participanta la CM, Franta nu evolueaza in calificariile CE, fiind gazda turneului final din 2016.

Majoritatea nationalelor europene care au jucat in Brazilia a inregistrat un recul dupa partidele din vara, unele echipe, ca Bosnia Hertegovina si Grecia, fiind intr-o situatie alarmanta in vederea calificarii la Euro-2016. La polul opus, Cehia, Slovacia, Austria, Romania si Israel conduc destul de clar ostilitatile in grupele lor, facand deja pasi importanti pentru obtinerea biletelor la competitia din 2016.

Situatia dupa disputarea a patru din cele zece etape in grupele de sase echipe si a trei etape din opt in cele de cinci formatii este urmatoarea:

Grupa A: 1. Cehia - 12 puncte; 2. Islanda - 9 puncte; 3. Olanda - 6 puncte; 4. Turcia - 4 puncte; 5 Letonia - 2 puncte; 6. Kazahstan - 1 punct.

In Grupa A, Olanda, medaliata cu bronz la CM, a fost cap de serie, dar grupa este condusa de Cehia cu maximum de puncte. Olanda este abia a treia, cu doar sase puncte din victoriile cu Kazahstan (acasa, 3-1) si Letonia (acasa, 6-0). Surprinzator, batavii au pierdut doua meciuri deja, cu Cehia (1-2) si Islanda (0-2), ambele in deplasare.

Grupa B: 1. Israel - 9 puncte (3 meciuri); 2. Tara Galilor - 8 puncte; 3. Cipru - 6 puncte; 4. Belgia - 5 puncte (3 meciuri); 5. Bosnia-Hertegovina - 2 puncte; 6. Andorra - 0 puncte.

Dina aceasta grupa fac parte doua participante la CM, Bosnia-Hertegovina si Belgia, insa niciuna nu este in frunte. Este singura grupa de sase echipe in care doua formatii au cate un meci mai putin disputat. Israelul este pe primul loc, dupa victorii cu Andorra (4-1, in deplasare), Cipru (2-1, in depalsare) si Bosnia (3-0, acasa), ultima formatie fiind o dezamagire, dupa ce a obtinut doar doua puncte, in urma egalurilor cu Tara Galilor (0-0, in deplasare) si Belgia (1-1, acasa). Si Belgia a remizat acasa cu Tara Galilor, 0-0, invingand doar Andorra, 6-0, pe teren propiu.

Grupa C: 1. Slovacia - 12 puncte; 2. Spania - 9 puncte; 3. Ucraina - 9 puncte; 4. Macedonia - 3 puncte; 5. Belarus - 1 punct; 6. Luxemburg - 1 punct.

In Grupa C, Slovacia conduce surprinzator, cu maximum de puncte, in fata fostei campioane mondiale si actualei campioane europene, Spania, participanta la CM, pe care a invins-o pe teren propriu, scor 2-1. De asemenea, slovacii au castigat in Ucraina (1-0), in Belarus (3-1), in Macedonia (2-0) si nu au intalnit inca Luxemburg.

Grupa D: 1. Polonia - 10 puncte; 2. Germania - 7 puncte; 3. Scotia - 7 puncte; 4. Irlanda - 7 puncte; 5. Gerogia - 3 puncte; 6. Gibraltar - 0 puncte.

In precedentele preliminarii, Germania s-a calificat la Cupa Mondiala, competitie pe care castigat-o, cu noua victorii si o remiza. In preliminariile Euro-2016, campionii mondiali au facut deja doi pasi gresiti, 0-2 cu Polonia, in deplasare, si 1-1 cu Irlanda, acasa, si au castigat greu cu Scotia, 2-1, pe teren propriu, si au invins "doar" cu 4-0 debutanta Gibraltar, tot pe teren propriu. Polonia ar fi avut maximum de puncte daca nu ar fi remizat acasa cu Scotia, scor 2-2.

Grupa E: 1. Anglia - 12 puncte; 2. Slovenia - 6 puncte; 3. Elvetia - 6 puncte; 4. Lituania - 6 puncte; 5. Estonia - 4 puncte; 6. San Marino - 1 punct.

Anglia este echipa care sta cel mai bine in preliminariile Euro-2016 dintre participantele la CM, avand maximum de puncte. Elvetia, de asemenea prezenta la Cupa Mondiala, a pierdut acasa cu Anglia (0-2) si in Slovenia (0-1). San Marino a obtinut un punct acasa, 0-0 cu Estonia, dupa 60 de infrangeri consecutive suferite in preliminariile CE.

Grupa F: 1. Romania - 10 puncte; 2. Irlanda de Nord - 9 puncte; 3. Ungaria - 7 puncte; 4. Finlanda - 4 puncte; 5. Insulele Feroe - 3 puncte; 6. Grecia - 1 punct.

Grecia este echipa participanta la Cupa Mondiala cu cea mai precara situatie in preliminariile CE. Grecii au obtinut doar o remiza in Finlanda, scor 1-1, si au inregistrat infrangeri istorice, pe teren propriu, 0-1 cu Insulele Feroe si 0-2 cu Irlanda de Nord, care se alatura meciului pierdut pe teren propriu cu Romania, 0-1. Dupa ce au fost eliminati din barajul pentru CM chiar de Grecia, tricolorii si-au luat revansa si conduc grupa pentru Euro. Romania a mai invins in Finlanda si pe teren propiu pe Irlanda de Nord, cu acelasi scor, 2-0. Singurul semiesec a fost in fata Ungariei, 1-1, pe Arena Nationala.

Grupa G: 1. Austria - 10 puncte; 2. Suedia - 6 puncte; 3. Rusia - 5 puncte; 4. Muntenegru - 5 puncte; 5. Liechtenstein - 4 puncte; 6. Moldova - 1 punct.

Rusia a fost prezenta la Cupa Mondiala, dar cu doua puncte acumulate nu a trecut de grupa. Nici in preliminariile Euro-2016, echipa antrenata de Fabio Capello nu sta foarte bine. Rusii au pierdut in Austria, 0-1, au remizat acasa cu Moldova, 1-1, si in Suedia, 1-1. Doar o victorie in dreptul lor, scor 4-0, acasa cu Liechtenstein.

Grupa H: 1. Croatia - 10 puncte; 2. Italia - 10 puncte; 3. Norvegia - 9 puncte; 4. Bulgaria - 4 puncte; 5. Malta - 1 punct; 6. Azerbaidjan - 0 puncte.

Croatia si Italia au fost la CM si impart primul loc in preliminariile CE. Cele doua echipe au castigat cate trei meciuri si au remizat in duelul direct, 1-1, disputat la Milano. Rezultatele in meciurile directe reprezinta primul criteriu de departajare in caz de egalitate de puncte.

Grupa I: 1. Danemarca - 7 puncte (4 meciuri); 2. Portugalia - 6 puncte; 3. Albania - 4 puncte; 4. Serbia - 1 punct (echipa penalizata cu trei puncte); 5. Armenia - 1 punct.

Grupa I este singura cu cinci echipe. Dupa ce a fost prezenta la CM, Portugalia a pierdut primul meci disputat in aceste preliminarii, cu Albania, scor 0-1, pe teren propriu. A invins apoi in Danemarca, scor 1-0, si pe Armenia, tot cu 1-0, pe teren propriu. Danemarca este singura echipa cu patru meciuri, celelate au trei. Meciul Serbia - Albania, intrerupt in minutul 41, la 0-0, dupa ce o drona a survolat stadionul din Belgrad cu un steag al Albaniei Mari a fost pierdut de ambele echipe. Albanezii au pierdut cu 0-3 la masa verde, iar sarbilor li s-au retras trei puncte din clasament. Serbia pastreaza doar golaverajul de 3-0.

Chiar daca este calificata din postura de tara organizatoare, reprezentativa Frantei a fost repartizata in grupa de cinci echipe, astfel incat sa dispute meciuri amicale contra formatiilor care "stau" la fiecare etapa.

Partidele din preliminariile Euro-2016 se vor relua la finalul lunii martie 2015.

Primele doua echipe din fiecare grupa se vor califica la turneul final, la fel si formatia cel mai bine clasata pe locul trei, luand in considerare meciurile cu reprezentativele de pe locurile 1, 2, 4 si 5 din grupele respective. Celelalte opt echipe de pe locul trei vor sustine meciuri de baraj in noiembrie 2015, pentru cele patru locuri ramase.